Reklama
Reklama

Ziemniaki ugotują się w mgnieniu oka. Znają ją tylko najlepsze gospodynie

W kuchni lubisz wykorzystywać sprawdzone patenty, które ułatwiają przygotowywanie codziennych posiłków? Jeśli tak, z pewnością spodoba ci się metoda sprytnej gospodyni na szybkie ugotowanie ziemniaków. Wystarczy zastosować prosty trik, dzięki któremu dużo szybciej zasiądziesz z rodziną do obiadu.

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw używanych w polskiej kuchni. Te w wersji gotowanej są podstawą różnego rodzaju klusek, czy purée, doskonale smakują również podane z koperkiem, jako dodatek do mięs, jajek sadzonych, czy ryb. Niestety ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, przez co głodomory czekające na obiad mogą się niecierpliwić. Zatem, jak szybko ugotować ziemniaki? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Koleżanka z Podlasia dała mi przepis na zaguby. W domu ciągle proszą, żeby je zrobić

Czy ziemniaki są zdrowe?

Jeszcze do niedawna panowało błędne przekonanie, że ziemniaki są tuczące i lepiej ich unikać. Obecnie dietetycy zapewniają, że gotowane ziemniaki, spożywane w rozsądnych ilościach, świetnie sprawdzają się również na diecie odchudzającej. Mają wysoki indeks sytości, przez co po ich zjedzeniu, długo nie poczujesz głodu, ponadto w 100 g ugotowanych ziemniaków jest jedynie ok. 66 kcal.

W ziemniakach znajduje się w nich także sporo witamin i minerałów, między innymi: witaminy z grupy B oraz potas, magnez, jod, fosfor, cynk, miedź i mangan i jod. Obecny jest w nich także błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na trawienie, reguluje pracę jelit, zapewnia sytość, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto obecny w ziemniakach potas, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Niewiele osób wie, że zawierają również sporo witaminy C, która wspiera odporność organizmu.

Indeks glikemiczny ziemniaków wynosy 73, co oznacza, że jest on dosyć wysoki. Warto pamiętać, że aby wyrównać ogólny ładunek glikemiczny posiłku, gotowane ziemniaki należy podać z produktami zawierającymi białko, np. pierś z kurczaka, czy sadzone jajka, oraz zdrowymi tłuszczami, np. sałatką polaną oliwą z oliwek. Indeks glikemiczny ziemniaków możesz obniżyć wkładając ugotowane ziemniaki do lodówki, spowoduje to wytworzenie skrobi opornej, przez co nie będę tak gwałtownie podnosić poziomu cukru.

Jak szybko ugotować ziemniaki? Metoda najlepszych gospodyń

W jaki sposób przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Najprostszym sposobem jest pokrojenie ich w mniejsze części, sprawdzi się to w szczególności, jeśli potrzebujemy ich do zupy, na kluski lub purée. Warto także gotować je pod pokrywką.

Można także wrzucić ziemniaki bezpośrednio do wrzątku, zamiast gotować w zimnej wodzie, jak robi się to zazwyczaj. Co ciekawe, w ten sposób ziemniaki zachowają więcej witamin i minerałów.

Metodą, którą stosują sprytne gospodynie, jest dodanie do gotujących się ziemniaków łyżeczki masła lub margaryny. Ten trik nie tylko przyspiesza gotowanie, ale i wzbogaca smak kartofli.

Źródła: ncez.pzh.gov.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa