Została ci bita śmietana? Zobacz, jak możesz ją wykorzystać
Bita śmietana, która pozostała po przygotowaniu deseru, może być skarbem kulinarnym. Zamiast wyrzucać ją do śmieci, warto poznać jej alternatywne zastosowania, które otworzą przed wami zupełnie nowe możliwości w kuchni.
Od nieoczywistych trików kulinarnych po niecodzienne pomysły, dowiedzcie się, jak wykorzystać bitą śmietanę w sposób kreatywny, zaskakując zarówno siebie, jak i swoich gości.
Ubijanie śmietany może wydawać się łatwe, ale każdy, kto chociaż raz to robił, wie, że te pozornie proste zadanie może kosztować nas wiele nerwów. Dlatego przygotowaliśmy dla was instrukcję krok po kroku, jak się za to zabrać. Jak zrobić dobrą bitą śmietanę? Przede wszystkim użyjcie śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu minimum 30%, nie mniej. Upewnijcie się, że śmietanka jest dobrze schłodzona, zanim zaczniecie ubijać. Jeśli zrobiliście zakupy, unikajcie sytuacji, w której śmietanka ma temperaturę pokojową, bo jej ubijanie nie będzie skuteczne.
Miska, w której będziecie ją ubijać, musi być sucha. Wytrzyjcie ją dobrze, tak samo jak końcówki miksera. Najlepiej gdyby miska była schłodzona. Ubijajcie 500 ml śmietanki z dwoma łyżkami cukru pudru (można też bez, jeśli stawiacie na naturalny smak). Miksujcie na średnich lub wysokich obrotach. Jeśli chcecie bardziej usztywnić bitą śmietanę, dodajcie śmietan-fix w proszku i zmiksujcie razem z cukrem pudrem przez około 2 minuty. W tym czasie powinna być już gęsta i sztywna. Uważajcie, aby nie miksować zbyt długo, bo może się zwarzyć.
Co zrobić w przypadku zwarzenia się śmietany? To pytanie może pojawić się, gdy coś nie poszło zgodnie z planem. Jednak nie wszystko jest stracone - istnieją sposoby, aby uratować nawet najbardziej uparty produkt. Jeśli macie wrażenie, że śmietana się nie ubija i pozostaje płynna, najlepiej odstawić miskę do lodówki. W tym czasie możecie rozpuścić dowolny smak galaretki w 300 ml wrzątku. Kiedy zacznie lekko tężeć, zmiksujcie ją z płynną śmietanką. Włóżcie masę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na biszkopty, ułóżcie na wierzchu świeże owoce i zalejcie przygotowaną wcześniej galaretką - w ten sposób stworzycie pyszny sernik na zimno.
Jeśli śmietana całkowicie się zwarzy, co oznacza, że oddzieli się maślana część od płynnej, przełóżcie całość do garnka i podgrzejcie na małym ogniu, aż śmietana wróci do płynnej postaci. Następnie dodajcie płaską łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody, wymieszajcie i schowajcie do lodówki. Po około 2 godzinach masa powinna stwardnieć. Wyciągnijcie ją z lodówki, usuńcie ewentualne grudki i gotową masę możecie wykorzystać np. do przełożenia biszkoptu, a następnie zalać je galaretką.
Jeśli w trakcie miksowania pojawią się małe grudki przypominające kaszę mannę, nie miksujcie dalej. Dodajcie 2 łyżki gęstej śmietany lub skondensowanego mleka słodzonego, delikatnie wymieszajcie i krem będzie uratowany. W taki sposób przygotowana bita śmietana pomoże wam urozmaicić niejeden deser i zachwycić każdego gościa.
Często, gdy coś szykujemy, zostają nam resztki produktów. Najczęściej decydujemy się na wyrzucenie ich, niepotrzebnie marnując produkt i to tylko dlatego, że nie wiemy, jak z niego skorzystać. Nawet w przypadku takich produktów jak śmietana, zdarza się mieć jej nadwyżkę w lodówce. Zatem jak wykorzystać resztki bitej śmietany? Przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów.
Jeżeli macie dzieci, bita śmietana będzie doskonałym sposobem na to, by trochę urozmaicić ich dzienną porcję owoców. Wystarczy dodać do nich odrobinę, by zrobić wyjątkowy deser. To proste rozwiązanie zmienia owoce w prawdziwą ucztę smaków, która z pewnością przypadnie maluchom do gustu.
Kawa staje się bardziej wykwintna, gdy dodacie do niej bitą śmietanę. Jest to świetny pomysł szczególnie, gdy uwielbiacie kawowe eksperymenty.
Podczas chłodnego dnia, gdy zastanawiacie się, czy lepiej smakuje gorąca czekolada z piankami czy z bitą śmietaną, nie musicie wybierać. Po prostu dodajcie trochę śmietany i kilka pianek, aby stworzyć bogaty i aromatyczny napój. A właściwie - idealny deser.
Na gorące letnie dni, zamiast gorącej czekolady, polecamy lody udekorowane bitą śmietaną. To prosty sposób na zamienienie zwykłych lodów w prawdziwe przysmaki, zwłaszcza gdy dodacie do nich świeże truskawki, które idealnie łączą się z delikatnym smakiem bitej śmietany.
Jeśli macie ochotę na deser, nie ma nic lepszego niż kleksy bitnej śmietany na ciastach i tortach. Możecie także wybrać swój ulubiony deser ze sklepu spożywczego i ozdobić go pozostałą bitą śmietaną.
Wielu z nas ma wspomnienia z dzieciństwa związane z chrupiącymi rurkami z bitą śmietaną. Czemu więc nie zrobić ich we własnym domu? Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie rurki do nadziewania lub przygotować je samodzielnie od podstaw, a następnie wstrzyknąć do wnętrza nadzienie z bitej śmietany. Innym kreatywnym pomysłem na wykorzystanie bitej śmietany jest zastosowanie jej jako nadzienia do pączków. Aby przygotować ten wyjątkowy deser, należy najpierw wyrobić ciasto i usmażyć pączki, a następnie na sam koniec przekroić je nie do końca i nakładać bitą śmietanę, lub wstrzykiwać ją do środka za pomocą specjalnej nadziewarki. Tak przygotowane pączki na pewno szybko zdobędą serca bliskich.
Jeżeli nie wiecie czy bitą śmietanę można mrozić mamy dla was dobra wiadomość. Można, jednak jak się do tego zabrać? Za pomocą rękawa cukierniczego lub dozownika do bitej śmietany, wyciśnijcie swoją bitą śmietanę na małe stosiki na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieśćcie bitą śmietanę w zamrażarce w takim kształcie, w jakim chcecie ją użyć. Śmietana dobrze się mrozi, ale po rozmrożeniu nie można jej już przekształcić. Umieśćcie tackę w zamrażarce na 3-4 godziny, aż bita śmietana zastygnie. Przełóżcie zamrożone kawałki do szczelnego pojemnika lub woreczka i przechowujcie je w zamrażarce przez maksymalnie 6 miesięcy.
Gdy postanowicie z nich skorzystać, po prostu wyjmijcie zamrożone chmurki bitej śmietany i umieśćcie je na deserze. Mogą się rozmrażać w lodówce, lub podajcie je od razu jako słodką przekąskę smakującą jak domowe lody! Zamrożoną śmietanę można także umieścić bezpośrednio na gorącej czekoladzie lub filiżance kawy. Stopniowo się rozpuszczą, gdy będziecie delektować się waszym napojem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożonych pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler
Dodaj do rosołu zamiast maggi. Zupa zyska zupełnie nowy, niepowtarzalny smak