Aromatyczne, pełne wyjątkowego farszu. Pierogi kapucyńskie to hit
Pierogi kapucyńskie są pełne przypraw i aromatów, a do tego mają bogaty farsz z kapustą kiszoną. To idealny wybór na wytrawny obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Warto wypróbować ten przepis - gdy zrobisz to raz, z pewnością będziesz do niego wracać.
Tym pierogom trudno się oprzeć. Przepełnione wyśmienitym, wyjątkowo aromatycznym farszem pierogi kapucyńskie są po prostu wyborne. Zestawienie kapusty, grzybów i śliwek to kompozycja smakowa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.
Do wykonania przepisu potrzebne są:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 20 g masła rozpuszczonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany kwaśnej,
- odrobina soli.
Farsz:
- 700 g kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 100 ml wody,
- garść grzybów suszonych,
- kilka śliwek suszonych,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Do przygotowania:
- woda z solą do gotowania,
- masło do smażenia,
- 1 cebula,
- olej do smażenia.
Przygotuj farsz do pierogów kapucyńskich. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut do namoczenia. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę, namoczone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i kminek. Posól i popieprz. Podlej wodą. Dodaj suszone śliwki, przykryj i gotuj do miękkości około 10-20 minut. Odstaw, a jeśli jest za dużo wody to odcedź farsz.
W dużej misce połącz mąkę, sól, jajko, śmietanę i rozpuszczone masło. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto przez około 5-7 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj je ściereczką na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj kółka za pomocą szklanki. Na każde z nich nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i dokładnie dociśnij. Uformowane pierogi odkładaj na deskę.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj pierogi partiami. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Przed bezpośrednim podaniem pierogów kapucyńskich na talerz, posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę, a także wrzucaj pierogi partiami. Smaż z każdej strony po 2 minuty do zarumienienia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach
Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki
Gdy masz ochotę na sushi, ale nie chce ci się zwijać. Ten przepis jest genialny