Reklama
Reklama

Aromatyczne, pełne wyjątkowego farszu. Pierogi kapucyńskie to hit

Pierogi kapucyńskie są pełne przypraw i aromatów, a do tego mają bogaty farsz z kapustą kiszoną. To idealny wybór na wytrawny obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Warto wypróbować ten przepis - gdy zrobisz to raz, z pewnością będziesz do niego wracać.

Tym pierogom trudno się oprzeć. Przepełnione wyśmienitym, wyjątkowo aromatycznym farszem pierogi kapucyńskie są po prostu wyborne. Zestawienie kapusty, grzybów i śliwek to kompozycja smakowa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.

Pierogi kapucyńskie - lista składników

Do wykonania przepisu potrzebne są:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody, 
  • 20 g masła rozpuszczonego, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej, 
  • odrobina soli. 

Farsz: 

  • 700 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 100 ml wody,
  • garść grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia. 

Do przygotowania: 

  • woda z solą do gotowania, 
  • masło do smażenia,
  • 1 cebula, 
  • olej do smażenia. 

Pierogi kapucyńskie - przepis

Przygotuj farsz do pierogów kapucyńskich. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut do namoczenia. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.  

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę, namoczone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i kminek. Posól i popieprz. Podlej wodą. Dodaj suszone śliwki, przykryj i gotuj do miękkości około 10-20 minut. Odstaw, a jeśli jest za dużo wody to odcedź farsz.  

W dużej misce połącz mąkę, sól, jajko, śmietanę i rozpuszczone masło. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto przez około 5-7 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj je ściereczką na 10 minut.  

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj kółka za pomocą szklanki. Na każde z nich nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i dokładnie dociśnij. Uformowane pierogi odkładaj na deskę.  

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj pierogi partiami. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.  

Przed bezpośrednim podaniem pierogów kapucyńskich na talerz, posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę, a także wrzucaj pierogi partiami. Smaż z każdej strony po 2 minuty do zarumienienia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi