Reklama
Reklama

Aromatyczne, pełne wyjątkowego farszu. Pierogi kapucyńskie to hit

Pierogi kapucyńskie są pełne przypraw i aromatów, a do tego mają bogaty farsz z kapustą kiszoną. To idealny wybór na wytrawny obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Warto wypróbować ten przepis - gdy zrobisz to raz, z pewnością będziesz do niego wracać.

Tym pierogom trudno się oprzeć. Przepełnione wyśmienitym, wyjątkowo aromatycznym farszem pierogi kapucyńskie są po prostu wyborne. Zestawienie kapusty, grzybów i śliwek to kompozycja smakowa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.

Pierogi kapucyńskie - lista składników

Do wykonania przepisu potrzebne są:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody, 
  • 20 g masła rozpuszczonego, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej, 
  • odrobina soli. 

Farsz: 

  • 700 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 100 ml wody,
  • garść grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia. 

Do przygotowania: 

  • woda z solą do gotowania, 
  • masło do smażenia,
  • 1 cebula, 
  • olej do smażenia. 

Pierogi kapucyńskie - przepis

Przygotuj farsz do pierogów kapucyńskich. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut do namoczenia. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.  

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę, namoczone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i kminek. Posól i popieprz. Podlej wodą. Dodaj suszone śliwki, przykryj i gotuj do miękkości około 10-20 minut. Odstaw, a jeśli jest za dużo wody to odcedź farsz.  

W dużej misce połącz mąkę, sól, jajko, śmietanę i rozpuszczone masło. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto przez około 5-7 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj je ściereczką na 10 minut.  

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj kółka za pomocą szklanki. Na każde z nich nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i dokładnie dociśnij. Uformowane pierogi odkładaj na deskę.  

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj pierogi partiami. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.  

Przed bezpośrednim podaniem pierogów kapucyńskich na talerz, posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę, a także wrzucaj pierogi partiami. Smaż z każdej strony po 2 minuty do zarumienienia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach

Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki

Gdy masz ochotę na sushi, ale nie chce ci się zwijać. Ten przepis jest genialny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi