Reklama
Reklama

Babcia często nam ją robiła. Przepis na zupę dziadowską mam z jej zeszyciku

Zupę dziadowską znam z dzieciństwa. Babcia robiła ją nam bardzo często, gdy byliśmy u niej na wakacjach. Choć nazwa nie zachęca, to absolutnie nie ma się co zrażać. To jedna z lepszych zup, jakie jadłam, a do tego jest niesamowicie sycąca. Kilka prostych składników zamienisz w cudo, korzystając z przepisu mojej babci.

Zagraj, czyli zupa dziadowska - smak dzieciństwa

Zupa zagraj, inaczej nazywana dziadowską, to ziemniaczanka z dodatkiem zacierki z mąki. Jej smak podbija podsmażony boczek z kiełbasą, który jeszcze bardziej syci podczas jedzenia. Zupa wywodzi się z okolic Borów Tucholskich, gdzie zajadano się nią na przełomie XIX i XX wieku.

Taka zupa była niemalże idealnym pożywieniem dla Borowiaków - prosta, smaczna, sycąca i przede wszystkim tania. Ziemniaki i mąka były łatwo dostępne, a zamiast boczku używało się słoniny.

Przepis na zupę dziadowską, czyli kartoflankę z zacierkami

Kartoflankę z zacierkami pamiętam bardzo dobrze z domu babci. Gdy tylko czuć było zapach smażonego boczku i kiełbasy z cebulką, już wiedziałam co będzie na obiad. Teraz wracam do niej z sentymentem i robię dla całej rodziny. Przepis na zupę dziadowską mam z jej zeszyciku.

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 400 g kiełbasy
  • 300 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Duży garnek napełnij wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj pokrojone bulwy. Zawartość garnka dopraw połową łyżki soli.

Następnie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plasterki. Boczek wyłóż na jeszcze zimną patelnię - tak, aby wysmażył się z niego cały tłuszcz. Gdy tak się stanie, dodaj kiełbasę i podsmażaj ją, aż się zarumieni. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na koniec dodaj ją na patelnię do mięsa.

Gdy się zeszkli, na patelnię wlej dwie łyżki wazowe wody z garnka. Po zagotowaniu całości na patelni, wszystko przelej do zupy. Po tym zacznij przygotowywać zacierkę. W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli i dodaj niewielką ilość letniej wody. Wszystkie składniki połącz dłońmi, powinny się utworzyć malutkie kluseczki. Partiami przerzucaj je do zupy, dodatkowo rozcierając w dłoniach.

Ważne jest, aby teraz już zupy nie mieszać, żeby zacierki się nie rozpadły. Zagotuj jeszcze chwilę, ewentualnie przypraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba. Zupa dziadowska jest gotowa. Podawaj ją na gorąco.

Źródło: gov.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zupa | kuchnia polska