Reklama
Reklama

Babka z niespodzianką. Tak dobrego nadzienia nikt się nie spodziewa

Babka z niespodzianką to pomysł na codzienny lub świąteczny wypiek, który może zaskoczyć bliskich. Nie jest to typowa babka wielkanocna - piaskowa czy cytrynowa. Ma mocno kakaowy smak i zaskakujące nadzienie, ukryte w środku.

Co kryje w sobie babka z niespodzianką?

Czekoladowa babka z niespodzianką w postaci serowego nadzienia z truskawkami to nie tylko świetny pomysł na podwieczorek. To także oryginalna propozycja na świąteczny stół. Łączy w sobie różne, uzupełniające się smaki i wiele konsystencji. Babka ma wyrazisty aromat, a dzięki twarogowemu nadzieniu z owocami pozostaje wilgotna na dłużej. Miłośnicy czekolady z pewnością będą zachwyceni takim nietuzinkowym wypiekiem.

Babka z niespodzianką - przepis

Składniki:

Składniki na nadzienie: 

Reklama
  • 250 g twarogu sernikowego,  
  • 50 g cukru, 
  • jajko,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • kilka truskawek.

Składniki na ciasto: 

  • 65 g kakao gorzkiego,  
  • 180 ml gorącej wody, 
  • 170 g miękkiego masła, 
  • 260 g drobnego cukru,  
  • 3 jajka (rozmiar L), 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 170 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 260 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Sposób wykonania:

Przygotuj masę serową. Połącz w misce twaróg, cukier, jajko, skrobię i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Wmieszaj w nią drobno pokrojone truskawki. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż je na co najmniej godzinę do zamrażarki. 

Teraz zrób ciasto. Rozpuść kakao w wodzie (pozbądź się grudek) i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku (jajka muszą być w temperaturze pokojowej), a następnie ekstrakt waniliowy i śmietanę. Partiami przesiej do masy mąkę i sodę, delikatnie mieszając składniki szpatułką. Wmieszaj w ciasto wodę z kakao. 

Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o pojemności około 2,5 litra (22-25 cm średnicy). Wlej do formy trochę ponad połowę ciasta. Rozłóż w nim równomiernie zmrożone kulki masy twarogowej (tak, by nie dotykały formy). Zalej resztą ciasta. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po tym czasie delikatnie oddziel od formy i ułóż do góry dnem na paterze lub talerzu.

Gdy babka całkowicie wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Wielkanoc