Reklama
Reklama

Babka z niespodzianką. Tak dobrego nadzienia nikt się nie spodziewa

Babka z niespodzianką to pomysł na codzienny lub świąteczny wypiek, który może zaskoczyć bliskich. Nie jest to typowa babka wielkanocna - piaskowa czy cytrynowa. Ma mocno kakaowy smak i zaskakujące nadzienie, ukryte w środku.

Co kryje w sobie babka z niespodzianką?

Czekoladowa babka z niespodzianką w postaci serowego nadzienia z truskawkami to nie tylko świetny pomysł na podwieczorek. To także oryginalna propozycja na świąteczny stół. Łączy w sobie różne, uzupełniające się smaki i wiele konsystencji. Babka ma wyrazisty aromat, a dzięki twarogowemu nadzieniu z owocami pozostaje wilgotna na dłużej. Miłośnicy czekolady z pewnością będą zachwyceni takim nietuzinkowym wypiekiem.

Babka z niespodzianką - przepis

Składniki:

Składniki na nadzienie: 

Reklama
  • 250 g twarogu sernikowego,  
  • 50 g cukru, 
  • jajko,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • kilka truskawek.

Składniki na ciasto: 

  • 65 g kakao gorzkiego,  
  • 180 ml gorącej wody, 
  • 170 g miękkiego masła, 
  • 260 g drobnego cukru,  
  • 3 jajka (rozmiar L), 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 170 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 260 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Sposób wykonania:

Przygotuj masę serową. Połącz w misce twaróg, cukier, jajko, skrobię i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Wmieszaj w nią drobno pokrojone truskawki. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż je na co najmniej godzinę do zamrażarki. 

Teraz zrób ciasto. Rozpuść kakao w wodzie (pozbądź się grudek) i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku (jajka muszą być w temperaturze pokojowej), a następnie ekstrakt waniliowy i śmietanę. Partiami przesiej do masy mąkę i sodę, delikatnie mieszając składniki szpatułką. Wmieszaj w ciasto wodę z kakao. 

Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o pojemności około 2,5 litra (22-25 cm średnicy). Wlej do formy trochę ponad połowę ciasta. Rozłóż w nim równomiernie zmrożone kulki masy twarogowej (tak, by nie dotykały formy). Zalej resztą ciasta. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po tym czasie delikatnie oddziel od formy i ułóż do góry dnem na paterze lub talerzu.

Gdy babka całkowicie wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Wielkanoc