Babka z niespodzianką. Tak dobrego nadzienia nikt się nie spodziewa
Babka z niespodzianką to pomysł na codzienny lub świąteczny wypiek, który może zaskoczyć bliskich. Nie jest to typowa babka wielkanocna - piaskowa czy cytrynowa. Ma mocno kakaowy smak i zaskakujące nadzienie, ukryte w środku.
Czekoladowa babka z niespodzianką w postaci serowego nadzienia z truskawkami to nie tylko świetny pomysł na podwieczorek. To także oryginalna propozycja na świąteczny stół. Łączy w sobie różne, uzupełniające się smaki i wiele konsystencji. Babka ma wyrazisty aromat, a dzięki twarogowemu nadzieniu z owocami pozostaje wilgotna na dłużej. Miłośnicy czekolady z pewnością będą zachwyceni takim nietuzinkowym wypiekiem.
Składniki:
Składniki na nadzienie:
- 250 g twarogu sernikowego,
- 50 g cukru,
- jajko,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- kilka truskawek.
Składniki na ciasto:
- 65 g kakao gorzkiego,
- 180 ml gorącej wody,
- 170 g miękkiego masła,
- 260 g drobnego cukru,
- 3 jajka (rozmiar L),
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 170 g kwaśnej śmietany (18%),
- 260 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Przygotuj masę serową. Połącz w misce twaróg, cukier, jajko, skrobię i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Wmieszaj w nią drobno pokrojone truskawki. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż je na co najmniej godzinę do zamrażarki.
Teraz zrób ciasto. Rozpuść kakao w wodzie (pozbądź się grudek) i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku (jajka muszą być w temperaturze pokojowej), a następnie ekstrakt waniliowy i śmietanę. Partiami przesiej do masy mąkę i sodę, delikatnie mieszając składniki szpatułką. Wmieszaj w ciasto wodę z kakao.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o pojemności około 2,5 litra (22-25 cm średnicy). Wlej do formy trochę ponad połowę ciasta. Rozłóż w nim równomiernie zmrożone kulki masy twarogowej (tak, by nie dotykały formy). Zalej resztą ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po tym czasie delikatnie oddziel od formy i ułóż do góry dnem na paterze lub talerzu.
Gdy babka całkowicie wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste