Reklama
Reklama

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

Tradycyjny ser przyrządzany jest z nabiału. Jeśli jednak nie tolerujesz laktozy albo po prostu nie spożywasz tego typu produktów i jesteś weganinem, to wciąż możesz zajadać się pysznym serem. Jak go przygotować? Do tego celu wykorzystaj zdrowe i sycące orzechy.

Ser z nerkowców

Czy istnieje aromatyczny, rozpływający się w ustach, zdrowy ser biały w wersji wegańskiej? Oczywiście - ser z nerkowców nie tylko przypomina ten stworzony z mleka, ale charakteryzuje się głębokim smakiem, orzechowym, ziołowym. Jeśli chcesz, możesz dołożyć też dowolne, ulubione przyprawy i dodatki. To danie sprawdzi się jako przekąska, przystawka czy składnik bardziej skomplikowanych potraw. Wszyscy będą zaskoczeni, gdy powiesz, z czego jest zrobiony.

Jak zrobić ser z nerkowców?

Składniki:

  • 500 g orzechów nerkowca, 
  • szczypta wegańskich kultur bakterii probiotycznych, 
  • 100 ml wody,
  • 5 g suszonych pomidorów,
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób wykonania:

Orzechy nerkowca przełóż do miski i zalej w całości wodą. Odstaw na 8-10 godzin. Orzechy odsącz i opłucz. Włóż je do blendera o dużej mocy. Wlej 100 ml wody, probiotyk, drobno posiekane pomidory oraz przyprawy. Miksuj całość na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeśli blendowanie jest trudne, dodawaj po łyżce wody do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Na durszlaku rozłóż podwójną warstwę gazy, a pod spód podłóż miskę. Na gazę wyłóż masę orzechową i owiń ją. Ściśnij ją, odciskając nadmiar wody. Umieść całość w ciepłym miejscu na 13-15 godzin, by nastąpiła fermentacja. Co jakiś czas dociskaj ser z nerkowców mocniej, by nabierał twardszej struktury. 

Przenieś ser do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki. Spożyj w ciągu 5 dni. Jeśli chcesz możesz umieścić go w specjalnej siateczce do serów, by uformował się charakterystyczny kształt krążka. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

Do sałatki z kurczakiem dodaj te owoce. Zrobi furorę, na każdej imprezie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | orzechy