Reklama
Reklama

Bez tej przyprawy wielu Polaków nie potrafi się obejść. Zrobisz ją w domu, bez chemii i polepszaczy smaku

W wielu polskich domach dodawana jest do niemal, każdego wytrawnego dania. Od zup, przez potrawki, sałatki, aż po różnego rodzaju mięsa. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że skład tego popularnego dodatku do potraw, pozostawia wiele do życzenia. Maggi to niewątpliwie ulubiona przyprawa Polaków, jednak zamiast kupować ją w sklepie, lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej w domu.

W składzie sklepowych przypraw można znaleźć substancje, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jeśli chcesz dodać smaku domowemu rosołowi, lub innym daniom,  możesz do niego własnoręcznie przygotować maggi z naturalnych składników. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić domowe maggi z lubczyku.

Maggi - ulubiona przyprawa Polaków

Buteleczkę z ciemnym płynem swego czasu można było znaleźć, w każdym polskim domu. Mowa oczywiście o maggi, przyprawie o charakterystycznym smaku umami, która dodawana jest między innymi do zup, sosów, mięs, czy makaronów. Nazwa produktu pochodzi od założyciela firmy i autora kultowego "ulepszacza smaku", Juliusa Maggi. Maggi-Würze wprowadzona została na szwajcarski rynek w 1886 roku. Obecnie w jej składzie znajdziemy między innymi takie składniki, jak woda, ocet, sól, glukoza, wyciąg z lubczyku, 5'-rybonukleotydy disodowe (E635),  oraz niesławny glutaminian monosodowy (E621).

Reklama

Wśród specjalistów do spraw zdrowego żywienia, to właśnie ta ostatnia substancja budzi wiele wątpliwości. Chociaż w małych ilościach glutaminian sodu jest bezpieczny,  przesadzanie z nim może grozić nieprzyjemnymi dolegliwościami. Mogą pojawić się nudności, bóle głowy, kołatanie serca, potliwość, czy pogorszenie samopoczucia. Co ciekawe, ten zestaw objawów ma swoją nazwę, określany jest jako "syndrom chińskiej kuchni". Dlatego, warto stosować maggi z umiarem, lub przygotować zdrowszą, domową  alternatywę z lubczyku.

Sprawdź także: Możesz dodać do soku lub owsianki. Oczyszcza organizm, chroni wątrobę i pomaga zbijać wagę

Jakie właściwości ma lubczyk?

Podstawą domowego maggi jest lubczyk, roślina, która kryje w sobie sporo cennych właściwości prozdrowotnych. Świetnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, wspiera pracę jelit, pomaga uniknąć wzdęć i pozbyć się gazów. Dobrze działa również na układ moczowy, ma właściwości moczopędne, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a także pomaga przy infekcjach dróg moczowych.

Lubczyk będzie także dobrym składnikiem w diecie sercowców, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz wspiera zapobieganiem chorobom serca. Przypisuje się mu również działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Może także być pomocny przy przeziębieniu, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne. Nazywany jest naturalnym afrodyzjakiem.

Jak zrobić domowe maggi z lubczyku?

Jeśli w twoim ogrodzie rośnie lubczyk, końcówka maja będzie idealnym momentem, aby przygotować z niego domowe maggi. Taka przyprawa w płynie nie tylko jest znacznie zdrowsza niż ta ze sklepu, ale i o wiele lepiej smakuje. Przepis na domowe maggi podaje Pani Małgorzata z kanału YouTube Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV.

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • ok. 500 g lubczyku (liście i łodygi),
  • 1 spory pęczek natki pietruszki,  
  • kilka suszonych grzybów,
  • ok. 1,5 litra wody,
  • 120 g cukru,
  • 70 g soli.

Przygotowanie maggi zacznij od umycia lubczyku i pietruszki, a następnie je posiekaj i wrzuć do garnka. Wlej wodę, tak aby całkowicie zakryła składniki. Dodaj sól i grzyby. Gotuj przez 30 minut. W międzyczasie na patelnię wsyp cukier, poczekaj, aż się roztopi, mieszaj, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy się rozpuści, do gotowego karmelu dodaj nieco wywaru z garnka, wszystko wymieszaj, a następnie dodaj zawartość patelni do wywaru. Gotuj kolejne 10 minut. Gotowe maggi przecedź przez sitko. Przelej do czystych słoików lub szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Źródła: terazgotuje.pl, wapteka.pl 

Zobacz też:

Orzeźwiające ciasto lodowe. Mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach

Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie

Karmelowa rozkosz otulona czekoladą. Chcesz zachwycić gości, zaserwuj im Brazylijkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki