Reklama
Reklama

Ziemniaki do niedzielnego obiadu. Znikną ze stołu szybciej niż mięso

Ziemniaki do obiadu nie muszą być nudne. Chociaż tym po prostu ugotowanym w wodzie nic nie brakuje, ich smak warto podkręcić poprzez dorzucenie kilku prostych składników, dzięki czemu wyczarujesz przepyszny dodatek do wielu dań. Będą świetnie pasować do kotletów, mięs w sosie, czy tych z grilla. Smakują tak dobrze, że w mig znikną z talerzy, a rodzina upomni się o dokładkę.

Ziemniaki po cygańsku to wyjątkowe danie, które łączy prostotę składników z wyrafinowaną eksplozją smaków. To rustykalna potrawa, którą przyrządzisz nie tylko na kuchence, ale także w piekarniku czy nawet na biwakowym ognisku. Miękkie, złociste ziemniaki łączą się z wędzonym boczkiem i delikatnie słodką marchewką. To dodatek do obiadu, który zachwyci nie tylko domowników, ale także gości podczas rodzinnych spotkań czy grilli. Dużą zaletą jest także prostota przygotowania, danie robi się niemal zupełnie samo. 

Sprawdź także: Zawiń farsz w puszyste naleśniki. Prosty obiad, który zasmakuje całej rodzinie

Reklama

Przepis na ziemniaki po cygańsku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 750 g złotych ziemniaków typu B, 
  • 300 g marchewki, 
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach, 
  • 150 g cebuli, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1,5 łyżeczki bazylii, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Jak zrobić ziemniaki po cygańsku?

Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. 

Marchewkę pokrój w kostkę małej wielkości, a cebulę i czosnek drobno poszatkuj. 

Duży garnek o grubym dnie, najlepiej żeliwny, wyłóż folią aluminiową. Na dnie połóż plastry boczku. 

Następnie układaj warstwami: ziemniaki, marchewkę, cebulę z czosnkiem. Po każdej trójce posyp wierzch częścią przypraw i polej odrobiną oliwy z oliwek. 

Przykryj garnek pokrywką i postaw go na małym ogniu. Piecz ziemniaki po cygańsku na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Co 20 minut mocno potrząsaj garnkiem, by składniki przemieszały się ze sobą, a tłuszcz wytopiony z boczku pokrył ziemniaki. 

Ziemniaki po cygańsku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz je też przechowywać w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj pojedyncze porcje na patelni lub w piekarniku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ziemniaki | dodatki