Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy
Nie ma nic lepszego niż złociste, chrupiące ziemniaki podane do obiadu. Choć w Polsce przywykliśmy do gotowanych lub tłuczonych, Brytyjczycy opracowali sposób, dzięki któremu pieczone ziemniaki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ten prosty trik możesz zastosować w swojej kuchni, a efekt zachwyci całą rodzinę.
Nie od dziś wiadomo, że pieczone ziemniaki najlepiej smakują prosto z ogniska. Jeśli jednak nie masz akurat pod ręką żywego ognia, skorzystaj ze starego, brytyjskiego przepisu. Tak przygotowane ziemniaki będą równie chrupiące, jak odsmażane, ale wiele od nich zdrowsze.
Choć ziemniaki wydają nam się typowo polskim dodatkiem do obiadu, przywędrowały do nas stosunkowo późno. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, a do Europy sprowadzili je w XVI wieku żeglarze. Od tego czasu stały się stałym elementem na naszych stołach pod różnymi postaciami. Gotowane ziemniaki są dodatkiem do dań głównych, znajdziemy je również w zupach. Robimy z nich kopytka, placki ziemniaczane, dodajemy do sałatek i smażymy jako frytki.
W kuchni brytyjskiej status ziemniaka jest równie wysoki. Pieczone ziemniaki, tzw. "roast potatoes", to niemal obowiązkowy dodatek do niedzielnej pieczeni. Kluczem jest, by z zewnątrz były złote i chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Brytyjczycy mają na to swój sprawdzony trik.
Jeśli twoje pieczone ziemniaki mają być idealnie, trzymaj się dokładnie brytyjskiego przepisu. Wygląda on na skomplikowany, ale nie wymaga wybitnych umiejętności kucharskich. Najważniejsze, by ziemniaki miały średnią zawartość skrobi. Przed przygotowaniem najlepiej włóż je na całą noc do lodówki. To sprawi, że część skrobi zamieni się w cukry.
Składniki
- kilogram ziemniaków średniej wielkości;
- sól grubokrystaliczna;
- 2 łyżki masła, smalcu kaczego lub innego tłuszczu stałego;
- 1 łyżeczka świeżych ziół (rozmaryn, tymianek);
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1 łyżka oleju o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowego);
- kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki;
- świeża pietruszka lub inne delikatne zioła do posypania przed podaniem.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C i przygotuj dużą blachę do pieczenia. Obrane lub nieobrane ziemniaki pokrój na ćwiartki.
Włóż ziemniaki do garnka z zimną wodą, dopraw solą i gotuj do momentu wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 15 minut.
Odcedź ziemniaki i pozostaw na 5 minut, aby odparowały. Potrząśnij nimi energicznie w garnku lub durszlaku, aby powierzchnia stała się szorstka. To pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.
W międzyczasie przygotuj tłuszcz: rozpuść masło ze smalcem, dodaj zioła, sól i pieprz.
Wstaw pustą blachę do piekarnika na 5 minut, następnie wylej na nią tłuszcz i rozgrzej. Ułóż ziemniaki przeciętą stroną do dołu i lekko je spłaszcz.
Piecz około 20 minut, po czym obróć ziemniaki i dodaj czosnek. Piecz kolejne 25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. W razie potrzeby wydłuż pieczenie o dodatkowe 5-10 minut. Przed podaniem posyp świeżą pietruszką lub innymi ziołami.
Źródło: terazgotuje.pl, simplyrecipes.com
Zobacz też:
Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki
Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend
Do tortów i biszkoptowych ciast. Smaczny i prosty krem krówkowy