Reklama
Reklama

Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne

W zdrowej diecie warto znaleźć miejsce dla ryb. Jeśli jednak nie przepadasz za ich smakiem i szukasz przepisów, które pozwolą ci je polubić, spróbuj przyrządzić domowe paluszki rybne. Ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a takie, przygotowane własnoręcznie danie, z pewnością będzie zdrowsze niż gotowiec z działu mrożonek.

Domowe paluszki rybne to danie uwielbiane szczególnie przez dzieci. Soczyste polędwice z dorsza, otulone chrupiącą, złocistą panierką z drobno mielonej bułki tartej, zachwycą każdego, kto poszukuje lekkiej, a jednocześnie pożywnej przekąski czy też obiadu. Subtelnie doprawione solą oraz pieprzem są idealną propozycją zarówno na rodzinny obiad, jak i spotkanie ze znajomymi, podczas którego musisz uwzględnić wiele upodobań kulinarnych. To danie, które z łatwością przygotujesz w kilka chwil i to z zaledwie kilku podstawowych składników. 

Sprawdź także: Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Reklama

Przepis na domowe paluszki rybne

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 4 polędwice z dorsza 
  • 250 g bułki tartej drobno mielonej 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mleka 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Gotowe paluszki rybne podaj z ziemniaczanym purée lub domowymi frytkami z piekarnika. Dobrze pasować będzie tu także surówka z kiszonej kapusty. 

Jak zrobić domowe paluszki rybne? 

Pokrój rybę na kawałki wielkości palca, wzdłuż jej szerokości.  

Wbij jajko do średniej wielkości miski. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, sól i pieprz, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. 

Następnie zanurz rybę w przyprawionej mące. Strzep jej nadmiar i zanurz dorsza w mieszance mleka i jajek. Następnie obtocz go w bułce tartej, aż będzie pokryta z obu stron. 

Paluszki odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. 

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić

Wypróbuj raz, a z chęcią wrócisz do przepisu. Sos, który podkręca smak sałatki

Smakuje naprawdę niebiańsko. Delikatny biszkopt anielski to baza do wielu deserów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby