Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne
W zdrowej diecie warto znaleźć miejsce dla ryb. Jeśli jednak nie przepadasz za ich smakiem i szukasz przepisów, które pozwolą ci je polubić, spróbuj przyrządzić domowe paluszki rybne. Ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a takie, przygotowane własnoręcznie danie, z pewnością będzie zdrowsze niż gotowiec z działu mrożonek.
Domowe paluszki rybne to danie uwielbiane szczególnie przez dzieci. Soczyste polędwice z dorsza, otulone chrupiącą, złocistą panierką z drobno mielonej bułki tartej, zachwycą każdego, kto poszukuje lekkiej, a jednocześnie pożywnej przekąski czy też obiadu. Subtelnie doprawione solą oraz pieprzem są idealną propozycją zarówno na rodzinny obiad, jak i spotkanie ze znajomymi, podczas którego musisz uwzględnić wiele upodobań kulinarnych. To danie, które z łatwością przygotujesz w kilka chwil i to z zaledwie kilku podstawowych składników.
Sprawdź także: Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 4 polędwice z dorsza
- 250 g bułki tartej drobno mielonej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Gotowe paluszki rybne podaj z ziemniaczanym purée lub domowymi frytkami z piekarnika. Dobrze pasować będzie tu także surówka z kiszonej kapusty.
Pokrój rybę na kawałki wielkości palca, wzdłuż jej szerokości.
Wbij jajko do średniej wielkości miski. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, sól i pieprz, a do trzeciej wsyp bułkę tartą.
Następnie zanurz rybę w przyprawionej mące. Strzep jej nadmiar i zanurz dorsza w mieszance mleka i jajek. Następnie obtocz go w bułce tartej, aż będzie pokryta z obu stron.
Paluszki odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić
Wypróbuj raz, a z chęcią wrócisz do przepisu. Sos, który podkręca smak sałatki
Smakuje naprawdę niebiańsko. Delikatny biszkopt anielski to baza do wielu deserów