Biorę warzywa ze swojego ogródka, mieszam i mam pyszną sałatkę. To moja ulubiona
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem lub posiadaczką przydomowego ogrodu, być może uprawiasz pomidory czy paprykę i już wkrótce będziesz cieszyć się własnymi zbiorami. Koniecznie przygotuj z nich kolorową sałatkę z prostym dressingiem, który świetnie podkreśli smak świeżych warzyw. A może nie masz nawet balkonu, na którym możesz urządzić maleńki ogródek? Nie przejmuj się. Sałatka ogrodowa jest także dla ciebie. Wybierz się na pobliskie targowisko, wróć z koszem jarzyn i ciesz się ich smakiem – na przykład podczas sobotniego pikniku.
Nie ma to jak sałatka ze świeżymi warzywami - ja robię taką z plonami z mojego ogrodu, ale jeżeli nie miałabym takiej możliwości, sięgnęłabym po produkty z lokalnego targowiska.
Taka sałatka ogrodowa to prawdziwa witaminowa bomba, którą moja rodzina zajada do obiadu albo po prostu, na przykład na kolację.
Składniki na sałatkę:
- 2-3 pomidory,
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 żółta papryka,
- 1 mała cebula cukrowa.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 mały ząbek czosnku.
Dodatkowo:
- sól, pieprz (do smaku).
Sparz pomidory i obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cząstki.
Umyj ogórki. Nie musisz ich obierać. Każdy pokrój wzdłuż na 4 słupki, a następnie na plasterki.
Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę – na takiej wielkości kawałki, jak cząstki pomidora.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Wymieszaj w misce wszystkie warzywa.
W osobnym naczyniu połącz składniki na dressing (czosnek – przeciśnięty przez praskę).
Wmieszaj go do sałatki.
Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza