Reklama
Reklama

Biorę warzywa ze swojego ogródka, mieszam i mam pyszną sałatkę. To moja ulubiona

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem lub posiadaczką przydomowego ogrodu, być może uprawiasz pomidory czy paprykę i już wkrótce będziesz cieszyć się własnymi zbiorami. Koniecznie przygotuj z nich kolorową sałatkę z prostym dressingiem, który świetnie podkreśli smak świeżych warzyw. A może nie masz nawet balkonu, na którym możesz urządzić maleńki ogródek? Nie przejmuj się. Sałatka ogrodowa jest także dla ciebie. Wybierz się na pobliskie targowisko, wróć z koszem jarzyn i ciesz się ich smakiem – na przykład podczas sobotniego pikniku.

Nie ma to jak sałatka ze świeżymi warzywami - ja robię taką z plonami z mojego ogrodu, ale jeżeli nie miałabym takiej możliwości, sięgnęłabym po produkty z lokalnego targowiska. 

Taka sałatka ogrodowa to prawdziwa witaminowa bomba, którą moja rodzina zajada do obiadu albo po prostu, na przykład na kolację. 

Sałatka ogrodowa - lista skladników

Składniki na sałatkę: 

  • 2-3 pomidory, 
  • 2 ogórki gruntowe, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 mała cebula cukrowa. 

Składniki na dressing: 

Reklama
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 mały ząbek czosnku. 

Dodatkowo: 

  • sól, pieprz (do smaku). 

Sałatka ogrodowa - przepisy

Sparz pomidory i obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cząstki. 

Umyj ogórki. Nie musisz ich obierać. Każdy pokrój wzdłuż na 4 słupki, a następnie na plasterki. 

Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę – na takiej wielkości kawałki, jak cząstki pomidora. 

Obierz cebulę i drobno posiekaj. 

Wymieszaj w misce wszystkie warzywa. 

W osobnym naczyniu połącz składniki na dressing (czosnek – przeciśnięty przez praskę).

Wmieszaj go do sałatki.

Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie

Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki