Reklama
Reklama

Biszkoptowe ciasto Ślimaczek z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku

Jeżeli szukasz wyjątkowego deseru, który łączy w sobie puszysty biszkopty, delikatny krem, galaretkę, oraz świeże truskawki, postaw na obłędne ciasto Ślimaczek. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, na przykład rodzinne uroczystości czy imprezy w gronie znajomych. Będzie świetnie komponować się z filiżanką kawy lub herbaty.

Ciasto Ślimaczek nie należy do najprostszych, zawiera kilka warstw i jest dosyć pracochłonne. Jednak, jeśli zdecydujesz się na jego przygotowanie, na pewno efekty cię zaskoczą. Znajdziesz w nim czekoladowy biszkopt, delikatny krem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady, oraz biszkoptową roladę w galaretce z dodatkiem świeżych truskawek, która przypomina ślimaka. Ciasto wychodzi tak smaczne, że nikt mu się nie oprze. 

Sprawdź także: Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit

Reklama

Przepis na ciasto Ślimaczek

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, przygotuj odpowiednie formy, polecamy blachy o wymiarach 25 × 25 cm i 25 × 40 cm.

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 120 g mąki tortowej, 
  • 2 łyżki ciemnego kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 60 ml oleju słonecznikowego.

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 g białej czekolady,
  • 175 ml śmietany kremówki 30 proc., 
  • 1 łyżka cukru pudru. 

Składniki na roladę w galaretce: 

  • 4 jajka,  
  • 70 g cukru,
  • 100 g mąki tortowej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 300 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowa,
  • 600 ml wody. 

Jak zrobić ciasto Ślimaczek? 

Przygotuj biszkopt.  Ubij jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na jasną puszystą masę.  Nie przerywając ubijania, do masy jajecznej cienką strużką wlej olej. Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto szpatułką - tylko do połączenia składników. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudź na kratce. Piekarnika możesz nie wyłączać. 

W międzyczasie przygotuj krem. Pokrusz białą czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Przestudź. Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem. Zmiksuj z przestudzoną czekoladą. 

W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę i delikatnie połącz ją z masą z białej czekolady. Przełóż masę na biszkopt umieszczony w formie, w której się piekł. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. 

Przygotuj roladę. Oddziel białka jaj (ogrzanych do temperatury pokojowej) od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser i przesiej do piany mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x40 cm. Przelej do formy ciasto i równomiernie rozprowadź. Wstaw formę do piekarnika. Piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ułóż na czystej, bawełnianej ściereczce górą do dołu. Ostrożnie usuń papier do pieczenia. Zwiń biszkopt w rulon razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia. 

Przygotuj jedną z galaretek zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 200 ml wody. Odstaw do przestudzenia. 

Umyj truskawki i usuń szypułki. Zblenduj. Wymieszaj z tężejącą galaretką. Gdy masa uzyska konsystencję gęstego kisielu, rozsmaruj ją równomiernie na przestudzonym biszkopcie. Owiń roladę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przygotuj drugą galaretkę w 400 ml wody. Przestudź. 

Pokrój schłodzoną roladę na plasterki i rozłóż na cieście. Zalej ostrożni tężejącą galaretką. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrój ciasto tak, by na każdym kawałku znalazł się cały ślimaczek z rolady. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie

Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde

Najlepsze siekane kotlety z kurczaka. Ze świeżymi warzywami i ekstra dodatkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta