Reklama
Reklama

Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową

Wymyślenie obiadu na Środę Popielcową to w wielu domach nie lada wyzwanie. Ja co roku robię to samo, tradycyjne już u nas danie i wszyscy wyczekują go z niecierpliwością. Cała rodzina najada się do syta, a potrzeba zaledwie kilku składników, które już pewnie masz w domu. Wypróbuj ten prosty i szybki obiad na Środę Popielcową.

Środa Popielcowa to w kalendarzu katolickim dzień rozpoczynający okres Wielkiego Postu. W ten dzień obowiązują specjalne obrzędy kościelne, gdzie sypana jest głowa wiernych popiołem. Do tego wiernych obowiązuje post ścisły. Oznacza to, że tego dnia należy powstrzymać się od dań mięsnych, ale także od ograniczyć ilość spożywanego jedzenia

Co na obiad w Środę Popielcową?

Jednym z klasycznych pomysłów na obiad w Środę Popielcową jest zupa. Należy natomiast pamiętać, że nie może być ona przygotowana na mięsnym bulionie. Dobrze sprawdzą się więc zupy rybne, przyrządzone na wywarze z warzyw i ryb, najlepiej chudych takich jak dorsz lub mintaj. Warto postawić na zupy z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, jaj. Propozycje te będą lekkostrawne, a przy tym dobrze nasycą.

Poza tym w Środę Popielcową warto sięgnąć po ryby. Ze względu na tradycje tego dnia powinny być one gotowane na parze lub pieczone. Wtedy danie będzie lekkie i postne. Popularną opcją jest dorsz w sosie koperkowym, łosoś pieczony z cytryną lub pstrąg w ziołach. Do tego dobrze będą pasować sycące ziemniaki, lekka kasza lub ryż. 

Dobrą propozycją na Środę Popielcową będą różne warzywne gulasze. Można przygotować takie jednogarnkowe dania czy bezmięsne leczo. Na obiad podamy również postne risotto (np. z grzybami lub warzywami), makarony, pierogi z kapustą i grzybami, naleśniki z twarogiem czy szpinakiem.  

Dużo osób stawia też na różne formy podania ziemniaków. Placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane, kopytka czy popularna babka ziemniaczana

Postna babka ziemniaczana - przepis

Babkę ziemniaczaną na Środę Popielcową robię co roku. Gdy moje koleżanki głowią się co podać rodzinie, ja już nie mogę doczekać się, aż będę zajadać pyszną babkę. To danie jest postne, a jednocześnie porządnie nasyci i rozgrzeje. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, więc dodatkowo nie trzeba będzie stać w kuchni.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków, 
  • 3 cebule, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 3 jaja, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • masło, 
  • bułka tarta do wysypania formy. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce: połowę ziemniaków na małych oczkach, a pozostałe bulwy na dużych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie ciepły, przesmaż na nim cebulę z pieczarkami

W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jaja, przestygniętą cebulę z pieczarkami, 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Duże, okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie do formy wylej masę ziemniaczaną. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 150-160 st. Celsjusza przez 1 godzinę 15 minut.

Po tym czasie postna babka ziemniaczana jest gotowa. Podawaj ją samą lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, sosu na jego bazie lub sosu pomidorowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych

Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach

Nasze babcie kręciły miksturę na zdrowe serce i stawy. Kazały też pić na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dania główne | dania wegetariańskie