Reklama
Reklama

Chcesz schudnąć i zgubić oponkę z brzucha? Przygotuj ten lekki obiad do pracy

Odchudzanie wcale nie musi być katorgą. Aby ułatwić sobie ten proces, warto przygotować pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne dania, po których długo nie poczujesz głodu. Jeśli w pracy zamiast konkretnego posiłku, pałaszujesz batoniki i drożdżówki, pora zmienić swoje nawyki. Podpowiemy ci, jak zrobić lekki obiad do pracy, który pomoże ci zadbać o linię.


Lekki obiad do pracy jest świetną opcją dla osób na diecie redukcyjnej i nie tylko. Jeżeli po posiłku chcesz długo czuć się najedzony, zadbaj, aby znalazło się w nim źródło białka, w tym przypadku jest to tuńczyk i jajka, pełnowartościowych węglowodanów - kasza gryczana -, a także zdrowych tłuszczów, które znajdziesz zarówno w żółtku jaj awokado, orzechach, jak i oliwie z oliwek.  Nie zapomnij również o porządnej porcji warzyw. Zwieńczeniem dania jest oczywiście dressing, w tym przypadku na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i orzeźwiającego soku z cytryny. 

Sprawdź także: Nie wiesz, jakie danie zrobić na jutrzejszy obiad? Wypróbuj przepis na kotlety Aloha

Przepis na lekki obiad do pracy 

Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji sałatki: 

  • 1 główka sałaty rzymskiej, 
  • 150 g niepalonej kaszy gryczanej, 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 3 jajka, 
  • 1 cebula czerwona, 
  • 1 awokado, 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 
  • kilka pomidorków koktajlowych, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić lekki obiad do pracy? 

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do miski. Dodaj musztardę, olej, miód, sok z cytryny. Posól i popieprz, a następnie wymieszaj. 

Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą. Gotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj około 15-20 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. 

Jajka ugotuj na twardo (około 9-10 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki. 

Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i osusz. Tuńczyka odsącz z sosu własnego. 

W dużej misce wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną, sałatę, czerwoną cebulę, awokado, pomidorki koktajlowe i tuńczyka. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Polej sosem, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany lekki obiad przełóż do szklanych pojemników. Na wierzchu ułóż jajka i zamknij pojemniki. Przechowuj w lodówce. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe