Nie wiesz, jakie danie zrobić na jutrzejszy obiad? Wypróbuj przepis na kotlety Aloha
Dodanie słodkiego akcentu do wytrawnych dań, może świetnie urozmaicić twoje codzienne posiłki. Doskonałym przykładem takiej potrawy są kotlety Aloha. Banalnie proste w przygotowaniu, soczyste, słodko-słone i zachwycające smakiem. Ciągnący się ser sprawi, że posmakują nawet najmłodszym domownikom. Koniecznie przygotuj je na obiad.
Dla fanów klasycznych potraw z domieszką hawajskich smaków mamy kotlety Aloha. To połączenie klasycznych sznycli z piersi kurczaka, słodkiego ananasa i słonego sera żółtego. Dzięki ananasowi kotlety wychodzą soczyste, o delikatnie słodkawym akcencie, a żółty ser dostarcza fantastycznej kremowości. Danie możesz podawać z lekkimi sałatkami, duszonymi warzywami, puree ziemniaczanym lub ryżem ugotowanym na sypko.
Sprawdź także:Na grilla, lunch lub szybką kolację. Oto sałatka kebsik
Do zrobienia kotletów, potrzebne będzie oczywiście dobrej jakości mięso, w tym przypadku piersi kurczaka. Przygotuj także ser żółty, ananasa oraz, składniki potrzebne do panierowania filetów.
Składniki:
- 200 g ananasa z puszki,
- 500 g fileta z kurczaka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 100 g żółtego sera w plasterkach,
- 2 jaja,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i czarny pieprz,
- olej i masło do smażenia.
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kotlety. Każdy z kawałków ułóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i lekko ubij tłuczkiem (z każdej strony). Następnie natrzyj solą i czarnym pieprzem, odłóż na bok.
Do miseczki lub głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep widelcem, do kolejnej wsyp mąkę, a do ostatniej bułkę tartą. Panieruj sznycle najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelnię wlej olej z łyżką masła i mocno rozgrzej. Smaż kotlety na średnim ogniu, aby stały się złociste - ok. 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety odłóż na talerz, przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlej odrobinę oleju. Na wierzchu sznycli połóż pokrojone w kawałki fragmenty ananasa oraz plasterek sera. Przykryj patelnię pokrywą i trzymaj na ogniu, aż ser się rozpuści (ok. 3-4 minuty). Równie dobrze możesz rozłożyć kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec je w piekarniku (180°C przez ok. 3-5 minut).
Gotowe kotlety Aloha wykładaj na talerze, ułóż ulubione dodatki i podawaj na gorąco.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej