Chcesz spróbować czegoś kompletnie innego? Do kawy po koreańsku zawsze dodaję to mleko
Kiedy nadchodzą upały, szukamy ochłody na różne sposoby, nawet w kuchni. W końcu latem najlepiej smakują lody oraz chłodne, orzeźwiające napoje. Niestety z tego powodu bardzo często cierpią fani kawy. Na szczęście również w domowych warunkach możemy przygotować mrożoną kawę na najwyższym poziomie. Przypominamy hit z TikToka, który opanował praktycznie cały świat kilka lat temu. Sprawdzi się on również dzisiaj, szczególnie jeśli szukamy przepisu na najlepszą mrożoną kawę.
Przepisy z TikToka wśród wielu osób wzbudzają nieufność. Jest jednak kilka przypadków, które udowadniają, że warto podjąć ryzyko. Ta koreańska kawa to jeden z nich.
Dalgona coffee pierwszy raz podbiła serca internautów już kilka lat temu. Od tego czasu niewiele osób o niej pamięta. Warto jednak przypomnieć sobie ten prosty przepis, szczególnie przed nadejściem lata.
Kawa po koreańsku okazuje się jednym z lepszych przepisów na kawę mrożoną. Wystarczy, że dodamy do mleka kilka kostek lodu, a będziemy cieszyć się przepysznym napojem, który zapewni nam orzeźwienie oraz energię podczas upalnych dni. Delikatna kawowa pianka oraz zimne, aromatyczne mleko to doskonały przepis warty wypróbowania.
Dodatkową zaletą jest to, że dalgona coffee smakuje dobrze z każdym mlekiem. Z tego powodu osoby, które nie mogą lub nie lubią pić mleka krowiego, mogą wybrać jego roślinny odpowiednik. Oznacza to również, że nie musimy wcale decydować się na klasyczną odsłonę tego napoju. Warto dodać do mleka przyprawy, aromaty lub syropy, które sprawią, że kawa mrożona będzie wyróżniać się smakiem. My polecamy rozpocząć eksperymenty z aromatem waniliowym. Jest łagodny i doskonale pasuje do goryczki charakterystycznej dla kawy. Sprawdź, jak przygotować pyszną mrożoną kawę z jego dodatkiem.
Zobacz także: Nie wyrzucam szypułek truskawek. Babcia nauczyła mnie, jak zrobić z nich ocet
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki gorącej wody,
- 150 ml zimnego mleka,
- 1 kropla pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- opcjonalnie: kostki lodu.
Najpierw przygotowujemy mleko. Dodajemy do niego pastę waniliową lub cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanki, w której zamierzamy pić kawę.
W osobnej miseczce umieszczamy kawę rozpuszczalną, cukier oraz wodę. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijamy masę na gęstą pianę. Powinna nabrać większej objętości oraz zmienić kolor na jasnobrązowy.
Jeśli lubimy, możemy dorzucić do mleka kostki lodu. Następnie delikatnie wykładamy na nie kawową piankę. Dla ozdoby możemy posypać kawę odrobiną kakao.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut