Reklama
Reklama

Chcesz zrobić marynowane warzywa na zimę? Oto prosty przepis

Wiele warzyw dostępnych jest w sklepach przez cały rok. Mimo to warto mieć w spiżarni lub piwnicy zapas letnich smakołyków zamkniętych w słoikach, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Takie kolorowe przetwory są nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe, ponieważ nie znajdziesz w nich zbędnych konserwantów. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić marynowane warzywa na zimę.

Jeśli chcesz mieć pewność, co jesz, latem skuś się na własnoręczne przygotowanie domowych weków. Do wytrawnej, kolorowej sałatki wystarczą ogórki gruntowe, żółta i czerwona papryka, słodka marchew i kukurydza. Nie zapomnij również o cebuli i czosnku, które świetnie podkręcają smak pozostałych składników. Natomiast słodko-kwaśna zalewa do przetworów to jedynie kilka woda z octem, cukrem, solą, oraz słodką, czerwoną papryką. Marynowane warzywa na zimę świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy lub składnik różnego rodzaju sałatek. 

Reklama

Sprawdź także: Szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Smażone ziemniaki z cukinią

Przepis na marynowane warzywa na zimę

  

  • 3 kg ogórków gruntowych, 
  • 3 papryki w różnych kolorach, 
  • 2 kolby kukurydzy, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 cebule, 
  • 10 ząbków czosnku.

Zalewa: 

  • 750 ml wody, 
  • 750 ml białego octu, 
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka soli, 
  • 1,5 łyżeczki papryki czerwonej.

Jak zrobić marynowane warzywa na zimę?

Ogórki umyj i obierz, a następnie pokrój je na ćwiartki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę, a cebule pokrój w piórka. Kolby kukurydzy oczyść z łusek i pokrój w plastry o grubości 3-4 rzędów nasion, a marchewki w plastry o grubości 1-2 cm. 

Czosnek obierz i pokrój w plastry. 

Wszystkie warzywa włóż do dużego garnka i zalej wodą, tak, by płyn przykrywał je całkowicie. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Odcedź. 

W osobnym garnku wymieszaj wodę, ocet, sól i cukier. Zagotuj, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia.  

Przygotuj słoiki, dobrze je myjąc i pasteryzując. Na dnie porozkładaj równomiernie plasterki czosnku oraz posyp je szczyptą papryki słodkiej. Warzywa powkładaj ciasno do słoików, w preferowanej kolejności, tworząc ulubione kompozycje. 

Zalej warzywa gorącą zalewą, pozostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Usuń ewentualne pęcherzyki powietrza, potrząsając słoikami lub przesuwając we wnętrzu ostrym nożem. 

Słoiki zakręć i wstaw je do garnka wyścielonego ściereczką kuchenną. Zalej wodą do wysokości ok. ¾ i gotuj przez ok. 10 minut. 

Wyjmij słoiki z garnka i odłóż je na blat do góry dnem. Ostudź. 

Marynowane warzywa na zimę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu 1 roku od przygotowania. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę

Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni

Prosty przepis na domowe i aromatyczne mielone. Inne, niż klasyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory