Reklama
Reklama

Chrupiąca przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego i boczku. Zrobisz ją w kilka minut

Ciasto francuskie doskonale sprawdza się na szybkie przekąski zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na sylwestrową imprezę w twoim domu, te chrupiące zawijaski z boczkiem i parmezanem będą idealne. Taka przystawka na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom i gościom.

Ciasto francuskie z boczkiem skręcone jako spirala i posypane dużą ilością parmezanu to łatwa i szybka przystawka na każdą imprezę. To połączenie smakowe jest klasyczne, a dodatek rozmarynu dodaje przekąsce przyjemnej ziołowego aromatu. Z powodzeniem możesz, zamiast boczku użyć szynki prosciutto czy odrobiny szałwii. Całość najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki jest chrupiąca. Te paluszki są gwarancją udanego wydarzenia, niezależnie od okazji. 

Sprawdź także: Przekąska, która zniknie jeszcze przed północą. Rolada ze szpinaku jest hitem, każdej imprezy

Przepis na ciasto francuskie z boczkiem 

Do przygotowania tej przekąski, będziesz potrzebować:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 12 plastrów boczku parzonego, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 1 duże jajko, 
  • 1 łyżka musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki rozmarynu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania, 
  • parmezan do posypania.

Gotowe przekąski możesz podać solo lub przygotować do niego domowy sos. Świetnie pasować będzie tu dip na bazie jogurtu greckiego, przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanych ziół, np. koperki, szczypiorku i mięty, soku z limonku, oraz soli i pieprzu. 

Jak zrobić ciasto francuskie z boczkiem? 

W miseczce wymieszaj jajko, musztardę i rozmaryn na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj je równomiernie mieszanką jajeczną, a następnie połowę wzdłuż krótszego boku posyp żółtym serem. Złóż ciasto, przykrywając ser. Delikatnie ściśnij. 

Pokrój ciasto francuskie na 12 równych pasków. Na każdym z nich połóż złożone na pół plasterki boczku, by mięso nie wychodziło zbyt mocno poza granicę ciasta. Lekko je rozciągnij, by sięgały na całej długości paska. Skręć ciasto z boczkiem ok. 4 razy, tworząc spiralę. Odkładaj je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. 

Jajko do posmarowania rozbełtaj w osobnej miseczce i rozprowadź je równomiernie po spiralach. Całość posyp dodatkowym serem. Pozostawiaj ok. 2 cm wolnego miejsca między każdą pałeczką. Wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 25-35 minut do ładnego zezłocenia oraz chrupkości. 

Ciasto francuskie z boczkiem podawaj od razu po przygotowaniu na ciepło. W razie potrzeby podgrzewaj w piekarniku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej

Chleb bez mąki i drożdży. Tylko trzy składniki, zero glutenu

Nie masz pomysłu na danie? Przygotuj szybki obiad z niczego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski