Reklama
Reklama

Chrupiąca przekąska ze szpinakowym farszem. Zrób na kolację lub przyjęcie

Jeśli w sklepie natkniesz się na ciasto filo, koniecznie włóż je do koszyka. Warto mieć je pod ręką, gdy najdzie cię ochota na niezwykle pyszną, szybką i prostą do przygotowania przekąskę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić ciasto filo ze szpinakiem. Takie danie możesz przygotować do wieczornego seansu filmowego, lub jako imprezową przystawkę.

Ciasto filo ze szpinakiem to złocista i chrupiąca przekąska. W środku ruloników kryje się nadzienie ze szpinaki z dodatkiem kremowego serka ricotta, oraz słonej fety. Nie zapomnij dodać do niego cebuli, czosnku i oregano, będzie jeszcze lepsze. Takie danie idealnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie, kolację w gronie znajomych czy eleganckie spotkanie rodzinne. 

Sprawdź także: Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne

Reklama

Przepis na ciasto filo ze szpinakiem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 opakowanie ciasta filo, 
  • roztopione masło do smarowania warstw (około 100 g), 
  • 1 jajko. 

Składniki na farsz:

  • 250 g świeżego szpinaku, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g sera ricotta, 
  • 100 g sera feta, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • szczypta oregano, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • oliwa do smażenia cebuli.

Jak zrobić ciasto filo ze szpinakiem? 

Szpinak umyj, osusz. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż chwilę szpinak na suchej patelni aż zmniejszy swoją objętość. Ostudź, a następnie drobno posiekaj. Na tę samą patelnię dodaj odrobinę oliwy, zeszklij cebulę i czosnek.  

W misce połącz szpinak, cebulę, ricottę i pokruszoną fetę. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. 

Rozwiń płaty ciasta filo, przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Każdy arkusz posmaruj cienko roztopionym masłem.  

Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta ułóż farsz, tylko na połowie ciasta. Złóż, dokładnie zlepiając ciasto. Ostrym nożem podziel je na prostokąty.   

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 18-20 minut aż będą złociste. 

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Podaję gościom i są pod wrażeniem. Eleganckie kotlety poselskie na niedzielę

Zamiast klasycznej surówki. Nietypowy składnik zmienia obiad w ucztę

Sezon grillowy już się kończy. Koniecznie zrób tę sałatkę, jeszcze zdążysz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski