Reklama
Reklama

Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu

Sałatka to świetna przekąska na kolację lub soczysty dodatek do obiadu. Najlepiej, jeśli da się ją przygotować z kilku łatwo dostępnych produktów. Gdy głównymi składnikami będą kapusta i kukurydza, sałatka stanie się przyjemnie słodka, chrupiąca i przede wszystkim bardzo soczysta.

Prosta sałatka z kukurydzą

Soczysta, apetyczna, delikatna - taka jest sałatka z kukurydzą z tego przepisu. Wykonasz ją w kilka minut, a smak zapamiętasz na długo. Chrupiącą kapustę dopełnia słodka kukurydza i dodająca świeżości natka pietruszki. Majonez sprawdza się w roli sosu, a topiony serek wprowadza przyjemną aksamitność i kremowość. Sałatka jest idealna do zajadania solo albo jako dodatek do obiadu. Jeśli potrzebujesz dodatkowej chrupkości, dorzuć do miski drobno pokrojone korniszony. 

Sałatka z kukurydzą - przepis

Składniki:

  • 200 g białej lub włoskiej kapusty, 
  • 200 g kukurydzy konserwowej, 
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • ok. 80 g serka topionego śmietankowego, 
  • 1-2 łyżki majonezu, 
  • sól i czarny pieprz. 

Sposób wykonania:

Serek topiony włóż do zamrażarki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Kapustę drobno poszatkuj ostrym nożem lub użyj szatkownicy. Umieść w misce. Kukurydzę odsącz na sicie, a świeżą natkę pietruszki drobno posiekaj. 

Wyjmij serek z zamrażarki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj do kapusty. Następnie dorzuć kukurydzę oraz pietruszkę. Dopraw sałatkę solą i czarnym pieprzem, dodaj majonez (ilość dostosuj do swoich preferencji), po czym dokładnie wymieszaj.

Sałatkę z kukurydzą podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | dodatki