Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu
Sałatka to świetna przekąska na kolację lub soczysty dodatek do obiadu. Najlepiej, jeśli da się ją przygotować z kilku łatwo dostępnych produktów. Gdy głównymi składnikami będą kapusta i kukurydza, sałatka stanie się przyjemnie słodka, chrupiąca i przede wszystkim bardzo soczysta.
Soczysta, apetyczna, delikatna - taka jest sałatka z kukurydzą z tego przepisu. Wykonasz ją w kilka minut, a smak zapamiętasz na długo. Chrupiącą kapustę dopełnia słodka kukurydza i dodająca świeżości natka pietruszki. Majonez sprawdza się w roli sosu, a topiony serek wprowadza przyjemną aksamitność i kremowość. Sałatka jest idealna do zajadania solo albo jako dodatek do obiadu. Jeśli potrzebujesz dodatkowej chrupkości, dorzuć do miski drobno pokrojone korniszony.
Składniki:
- 200 g białej lub włoskiej kapusty,
- 200 g kukurydzy konserwowej,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ok. 80 g serka topionego śmietankowego,
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól i czarny pieprz.
Sposób wykonania:
Serek topiony włóż do zamrażarki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Kapustę drobno poszatkuj ostrym nożem lub użyj szatkownicy. Umieść w misce. Kukurydzę odsącz na sicie, a świeżą natkę pietruszki drobno posiekaj.
Wyjmij serek z zamrażarki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj do kapusty. Następnie dorzuć kukurydzę oraz pietruszkę. Dopraw sałatkę solą i czarnym pieprzem, dodaj majonez (ilość dostosuj do swoich preferencji), po czym dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z kukurydzą podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania obiadowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia