Reklama
Reklama

Chrupiąca surówka majora. Najlepszy dodatek do obiadu

Surówka majora to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek obiadowy, który cechuje się wyjątkową chrupkością. Klasyczne połączenie kapusty i marchwi wzbogacono nietypowym składnikiem. Produkt ten sprawi, że w twojej kuchni na pewno nie zapanuje nuda.

Surówka majora to źródło wielu witamin i minerałów, pochodzących z warzyw. Niskokaloryczna kapusta biała dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, zawiera też witaminy C, K, A i te z grupy B. Podobnie marchewka, która również jest skarbnicą tych witamin, ale nie tylko. Uzupełni niedobory potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu czy kwasu foliowego. Surówka majora to bardzo zdrowy i pełen smaku dodatek obiadowy. Smak podkręca nietypowy składnik.

Jak zrobić surówkę majora?

Choć na wyjątkowy aromat surówki mają wpływ przyprawy, czyli sos sojowy lub wędzona papryka, to sekretnym (i zarazem najbardziej zaskakującym) składnikiem potrawy są azjatyckie grzyby shitake. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe i wzmacniają odporność. Twardniki japońskie, jak również się je nazywa, cechują się kruchością. Mięsista konsystencja sprawia, że często są używane jako zamiennik mięsa. Dowiedz się, jak zrobić surówkę majora, wprost idealną do obiadu.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej, 
  • duża marchewka, 
  • 50 g grzybów shitake, 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • 1,5 l wrzącej wody, 
  • 100 g majonezu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • olej (do smażenia).

 Wykonanie:

Przygotuj grzyby: grzyby shitake drobno posiekaj i przełóż do miski. Polej je sosem sojowym i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Grzyby podsmaż do skarmelizowania na brązowy kolor. Odłóż na bok. 

Przygotuj sałatkę: kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż warzywa na sitko i przelej je wrzącą wodą. Warzywa odcedź i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej. Przełóż je do miski sałatkowej i dodaj grzyby shitake. Posyp wszystko solą i czarnym pieprzem do smaku. Dołóż do warzyw majonez i całość dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by smaki się połączyły. 

Z czym podawać surówkę majora?

Do klasycznego połączenia kapusty i marchewki dodano lekko podsmażane grzyby shitake, które stanowią pyszny zamiennik boczku. Właśnie dlatego surówkę majora możesz podać na zimno jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się do pieczonych lub grillowanych mięs czy ryb. Surówka jest wspaniałą propozycją dla osób będących na diecie wegetariańskiej - zaserwuj ją w towarzystwie ziemniaków i jajka sadzonego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | grzyby