Chrupiąca Surówka Nowojorska. Do mięs z grilla będzie idealna
Życie w Nowym Jorku jest szybkie i wyraziste. Podobnie można opisać Surówkę Nowojorską, która jednak nie ma nic wspólnego z Ameryką. Ekspresowo się ją robi, jest chrupiąca w konsystencji i bardzo aromatyczna w smaku. Najlepiej pasuje do mięsnych obiadów i dań z grilla.
Określenie Surówka Nowojorska budzi różne skojarzenia. Smakoszom może przywołać na myśl wykwintną sałatkę owocowo-warzywną Waldorf. Prawdopodobnie jednak najwięcej osób zatęskni za hamburgerem czy nuggetsami, których nieodłączną towarzyszką jest surówka typu colesław. To właśnie podobna przekąska kryje się w tym przepisie. Co ciekawe, choć jako standardowemu dodatkowi do dań w wielu sieciach fast food często przypisuje się jej amerykański rodowód, nie wywodzi się z Nowego Jorku czy Chicago. Pierwowzorem colesława raczyli się już starożytni Rzymianie, a nazwa surówki wywodzi się z języka niderlandzkiego.
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty (około 300 g),
- marchewka,
- mała cebula,
- mały pęczek koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- sól, świeżo pieprz (do smaku).
Sposób wykonywania:
Usuń z kapusty zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone) i wykrój głąb. Resztę kapusty opłucz, drobno poszatkuj i włóż do miski.
Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki, a następnie na półplasterki. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno koperek. Dodaj wszystkie warzywa do miski z kapustą.
W osobnym naczyniu połącz sok z cytryny i cukier puder. Gdy cukier rozpuści się w soku, dodaj majonez i jogurt grecki. Wymieszaj na jednolity sos.
Połącz sos z warzywami w misce. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby samki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy
Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy
Racuchy z nieoczywistymi dodatkami. Lekkie i puszyste, lepsze od tych z jabłkami