Reklama
Reklama

Chrupiąca Surówka Nowojorska. Do mięs z grilla będzie idealna

Życie w Nowym Jorku jest szybkie i wyraziste. Podobnie można opisać Surówkę Nowojorską, która jednak nie ma nic wspólnego z Ameryką. Ekspresowo się ją robi, jest chrupiąca w konsystencji i bardzo aromatyczna w smaku. Najlepiej pasuje do mięsnych obiadów i dań z grilla.

Co to jest Surówka Nowojorska?

Określenie Surówka Nowojorska budzi różne skojarzenia. Smakoszom może przywołać na myśl wykwintną sałatkę owocowo-warzywną Waldorf. Prawdopodobnie jednak najwięcej osób zatęskni za hamburgerem czy nuggetsami, których nieodłączną towarzyszką jest surówka typu colesław. To właśnie podobna przekąska kryje się w tym przepisie. Co ciekawe, choć jako standardowemu dodatkowi do dań w wielu sieciach fast food często przypisuje się jej amerykański rodowód, nie wywodzi się z Nowego Jorku czy Chicago. Pierwowzorem colesława raczyli się już starożytni Rzymianie, a nazwa surówki wywodzi się z języka niderlandzkiego.

Reklama

Surówka Nowojorska - przepis

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty (około 300 g),
  • marchewka,  
  • mała cebula, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru, 
  • sól, świeżo pieprz (do smaku). 

Sposób wykonywania:

Usuń z kapusty zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone) i wykrój głąb. Resztę kapusty opłucz, drobno poszatkuj i włóż do miski. 

Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki, a następnie na półplasterki. Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno koperek. Dodaj wszystkie warzywa do miski z kapustą. 

W osobnym naczyniu połącz sok z cytryny i cukier puder. Gdy cukier rozpuści się w soku, dodaj majonez i jogurt grecki. Wymieszaj na jednolity sos. 

Połącz sos z warzywami w misce. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby samki się przegryzły.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy

Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy

Racuchy z nieoczywistymi dodatkami. Lekkie i puszyste, lepsze od tych z jabłkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | przekąski | kapusta