Reklama
Reklama

Chrupiące frytki milionera. Lepsze niż w amerykańskiej restauracji

Jedni jedzą je z majonezem, dla innych oczywistym wyborem jest klasyka smaku, czyli keczup. Można robić je z batatów, cukinii, oraz w tradycyjnej wersji z ziemniaków. Mowa oczywiście o frytkach, jednym z ulubionych fast-foodów dzieci i dorosłych. Dziś przedstawimy ci przepis na frytki milionera w wersji "na bogato". Nie zabraknie tu sera, wędzonego boczku, oraz pysznego sosu czosnkowego.

Frytki to chyba najprostsza i najtańsza przekąska, którą możesz przygotować samodzielnie lub zjeść na mieście. Istnieją jednak sposoby, aby z pozoru zwykłym, pieczonym ziemniakom podarować odrobinę luksusu, a to za sprawą chrupiącego boczku, szczypty mozzarelli i kremowego sosu. Frytki milionera będą idealne jako przekąska na imprezę lub przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi.  

Sprawdź także: Znudziły ci się te z ziemniaków i z cukinii? Spróbuj warzywnych placków à la pizza

Przepis na frytki milionera 

  • 1 kg mączystych ziemniaków (+2 łyżki oleju) lub gotowych frytek,
  • ok. 100 g wędzonego boczku, 
  • ok. 100 g mozzarelli do zapiekania, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji. 

Sos: 

  • ok. 200 ml gęstej śmietany lub jogurtu, 
  • 1-2 ząbki czosnku lub ½ łyżeczki czosnku suszonego, 
  • ½ łyżeczki suszonych płatków cebuli, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub limonki, 
  • ewentualnie - świeży lub suszony koperek.

 Jak zrobić frytki milionera?

Jeśli używasz surowych ziemniaków, obierz je i pokrój ostrym nożem w słupki. Następnie wlej do miski z zimną wodą, przepłucz i powtarzaj czynność, aż woda przestanie być mętna. Wysyp ziemniaki na bawełnianą ściereczką lub papierowy ręcznik i dobrze osusz. Przełóż ponownie do miski. Polej ok. 2 łyżkami oleju, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Następnie rozsyp frytki w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej czarnej z piekarnika) tak, aby nie nachodziły na siebie. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200-210°C i piecz ok.  40-50 minut, przewracając 1-2 razy w trakcie pieczenia. Jeśli używasz gotowych frytek, rozsyp je na całej powierzchni blachy i piecz ok. 25 minut w analogiczny sposób jak surowe ziemniaki (przewracając w trakcie pieczenia). 

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie spalić boczku. Po czym wyłącz palnik i odstaw.  

Przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki cebuli, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Aby nadać dressingowi świeży akcent, wrzuć do niego posiekany świeży koperek, natkę pietruszki, miętę lub kolendrę.  

Gdy frytki się upieką, wyjmij je z pieca, posyp startą mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut (aby ser się rozpuścił). Frytki milionera podawaj od razu po przygotowaniu, posypane podsmażonym boczkiem, polane sosem śmietanowym i posypane świeżą natką pietruszki.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL