Chrupiące frytki milionera. Lepsze niż w amerykańskiej restauracji
Jedni jedzą je z majonezem, dla innych oczywistym wyborem jest klasyka smaku, czyli keczup. Można robić je z batatów, cukinii, oraz w tradycyjnej wersji z ziemniaków. Mowa oczywiście o frytkach, jednym z ulubionych fast-foodów dzieci i dorosłych. Dziś przedstawimy ci przepis na frytki milionera w wersji "na bogato". Nie zabraknie tu sera, wędzonego boczku, oraz pysznego sosu czosnkowego.
Frytki to chyba najprostsza i najtańsza przekąska, którą możesz przygotować samodzielnie lub zjeść na mieście. Istnieją jednak sposoby, aby z pozoru zwykłym, pieczonym ziemniakom podarować odrobinę luksusu, a to za sprawą chrupiącego boczku, szczypty mozzarelli i kremowego sosu. Frytki milionera będą idealne jako przekąska na imprezę lub przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi.
Sprawdź także: Znudziły ci się te z ziemniaków i z cukinii? Spróbuj warzywnych placków à la pizza
- 1 kg mączystych ziemniaków (+2 łyżki oleju) lub gotowych frytek,
- ok. 100 g wędzonego boczku,
- ok. 100 g mozzarelli do zapiekania,
- 1 łyżeczka soli,
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji.
Sos:
- ok. 200 ml gęstej śmietany lub jogurtu,
- 1-2 ząbki czosnku lub ½ łyżeczki czosnku suszonego,
- ½ łyżeczki suszonych płatków cebuli,
- ½ łyżeczki soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
- ewentualnie - świeży lub suszony koperek.
Jeśli używasz surowych ziemniaków, obierz je i pokrój ostrym nożem w słupki. Następnie wlej do miski z zimną wodą, przepłucz i powtarzaj czynność, aż woda przestanie być mętna. Wysyp ziemniaki na bawełnianą ściereczką lub papierowy ręcznik i dobrze osusz. Przełóż ponownie do miski. Polej ok. 2 łyżkami oleju, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Następnie rozsyp frytki w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej czarnej z piekarnika) tak, aby nie nachodziły na siebie. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200-210°C i piecz ok. 40-50 minut, przewracając 1-2 razy w trakcie pieczenia. Jeśli używasz gotowych frytek, rozsyp je na całej powierzchni blachy i piecz ok. 25 minut w analogiczny sposób jak surowe ziemniaki (przewracając w trakcie pieczenia).
W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie spalić boczku. Po czym wyłącz palnik i odstaw.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki cebuli, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Aby nadać dressingowi świeży akcent, wrzuć do niego posiekany świeży koperek, natkę pietruszki, miętę lub kolendrę.
Gdy frytki się upieką, wyjmij je z pieca, posyp startą mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut (aby ser się rozpuścił). Frytki milionera podawaj od razu po przygotowaniu, posypane podsmażonym boczkiem, polane sosem śmietanowym i posypane świeżą natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?