Reklama
Reklama

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Smażone twarożki na śniadanie lub kolację

Choć lubię gotować, to czasami mam ochotę przyrządzić coś szybkiego, prostego i tylko z kilku składników, które zawsze mam w domu. Gdy planuję zrobić danie bez zbędnego wysiłku i długich godzin poświęconych w kuchni, to stawiam na smażone twarożki. Jem je na śniadanie albo w formie lekkiej, słodkiej kolacji.

Smażone twarożki

Smażone twarożki to ciekawy pomysł na śniadanie czy kolację, który zasmakuje wszystkim domownikom - małym i dużym. Całość jest lekko słodka, chrupiąca na zewnątrz i rozpływająca się w środku. Świetnie pasuje do świeżych owoców, miodu czy syropu czekoladowego. Z powodzeniem możesz je podawać tylko posypane lekko cukrem pudrem lub samodzielnie, bez żadnych dodatków.

Smażone twarożki - przepis

Składniki:

  • 560 g twarogu tłustego, 
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej, 
  • łyżka masła, 
  • 2 żółtka jajek, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • szczypta soli. 

Dodatkowo: 

  • mąka do podsypania, 
  • olej i masło do smażenia. 

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj twaróg z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj żółtka i zagnieć całość na gładkie i jednolite ciasto. Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć całość w rulon o średnicy ok. 3 cm i pokrój go w kostkę o boku także 3 cm. Każdy fragment ciasta uformuj w kostkę. Alternatywnie możesz zostawić okrągłe placki lub nadać im inny, dowolny kształt. 

Na patelni rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła. Kładź placuszki na rozgrzany tłuszcz i smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron przez kilka minut. 

Smażone twarożki przenieś na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz je dodatkowo w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 15 minut. 

Podawaj danie na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku. Twarożki możesz też zamrozić przed smażeniem lub po smażeniu, na maksymalnie 2 miesiące. Nie należy ich rozmrażać przed smażeniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu

Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | desery | kluski