Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Smażone twarożki na śniadanie lub kolację
Choć lubię gotować, to czasami mam ochotę przyrządzić coś szybkiego, prostego i tylko z kilku składników, które zawsze mam w domu. Gdy planuję zrobić danie bez zbędnego wysiłku i długich godzin poświęconych w kuchni, to stawiam na smażone twarożki. Jem je na śniadanie albo w formie lekkiej, słodkiej kolacji.
Smażone twarożki to ciekawy pomysł na śniadanie czy kolację, który zasmakuje wszystkim domownikom - małym i dużym. Całość jest lekko słodka, chrupiąca na zewnątrz i rozpływająca się w środku. Świetnie pasuje do świeżych owoców, miodu czy syropu czekoladowego. Z powodzeniem możesz je podawać tylko posypane lekko cukrem pudrem lub samodzielnie, bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 560 g twarogu tłustego,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżka masła,
- 2 żółtka jajek,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- mąka do podsypania,
- olej i masło do smażenia.
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj twaróg z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj żółtka i zagnieć całość na gładkie i jednolite ciasto. Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć całość w rulon o średnicy ok. 3 cm i pokrój go w kostkę o boku także 3 cm. Każdy fragment ciasta uformuj w kostkę. Alternatywnie możesz zostawić okrągłe placki lub nadać im inny, dowolny kształt.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła. Kładź placuszki na rozgrzany tłuszcz i smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron przez kilka minut.
Smażone twarożki przenieś na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz je dodatkowo w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 15 minut.
Podawaj danie na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku. Twarożki możesz też zamrozić przed smażeniem lub po smażeniu, na maksymalnie 2 miesiące. Nie należy ich rozmrażać przed smażeniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu
Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej
Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku