Reklama
Reklama

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Ziemniaki po francusku robię kilka razy w tygodniu, rodzina je uwielbia

Ziemniaki po francusku to sprawdzony sposób na uzyskanie pysznej przekąski lub dodatku do obiadu. Smażone talarki w cieście naleśnikowym zachwycają swoją strukturą, a także smakiem, ze względu na dodatek przypraw. Sprawdź, w jaki sposób je wykonać. Od teraz zawsze będziesz gotowy na przyjście niezapowiedzianych gości czy na nieoczekiwaną imprezę.

Smażone talarki z ziemniaków zna praktycznie każdy. Jest jednak prosty sposób, aby je ulepszyć. Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki w cieście naleśnikowym, a efekt cię zaskoczy. Przygotuj talarki po francusku, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych frytek.

Z czym podawać ziemniaki po francusku?

Smażone talarki z ziemniaków są rozkosznie chrupiące oraz dobrze doprawione. Przez to doskonale smakują same oraz jako dodatek do obiadu. Możemy potraktować je jako przekąskę, która sprawdzi się na imprezy lub jako zamiennik klasycznych ziemniaków z wody do obiadu.

Warto pamiętać, że w zależności od rodzaju ziemniaka mogą być odrobinę suche. Dlatego idealnie pasować będą do nich sosy. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, ale sprawdzi się również zwykły keczup, tzatziki czy ulubiony dip.

Talarki warto stosować jako alternatywa dla frytek. Zasmakują praktycznie każdemu fanowi fast foodu.

Ziemniaki po francusku — obiadowy przysmak

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka czosnku suszonego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pieprz i sól,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki o grubości ok. 5-7 milimetrów. Tak przygotowane wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy przez ok. 5-6 minut do momentu, aż będą al dente. Warto uważać, aby się nie rozgotowały - w takim wypadku mogą sprawiać trudność przy późniejszym smażeniu. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przechodzimy do przygotowania ciasta. W misce łączymy ze sobą jajko, jogurt oraz pół łyżeczki soli, pieprz, czosnek oraz zioła prowansalskie. Mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dzięki której delikatnie napowietrzymy masę. Po połączeniu składników dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Celem jest uzyskanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę jogurtu, a jeśli zbyt rzadkie, łyżkę mąki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Następnie ostudzone ziemniaki po kolei zanurzamy w cieście, a następnie delikatnie kładziemy na patelni. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty z dwóch stron, do momentu, aż ziemniaki będą złote i chrupiące. Gotowe ściągamy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Talarki są gotowe do podania.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przekąski | ziemniaki