Chrupiące rogaliki kawowe. Bardzo maślane i puszyste
Bez dwóch zdań maślane croissanty to najlepsze rogaliki do kawy. Są chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostają wilgotne. Mogą być po prostu maślane albo wypełnione pysznymi kremami. Jak zrobić rogaliki kawowe w postaci croissantów? Przekonaj się - przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Croissanty to najlepsze rogaliki kawowe - mocno maślane, wilgotne, z rozwarstwiającego się, a przez to wprost rozpływającego się w ustach, ciasta. Można je obecnie kupić na większości stoisk z pieczywem, ale najpyszniejsze są te domowe. Z poniższego przepisu przygotujesz 12 małych rogalików.
Składniki:
- 140 g masła,
- 5 g świeżych drożdży,
- 85 ml letniej wody,
- 210 g mąki tortowej,
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku,
- 3/4 łyżeczki soli,
- żółtko,
- łyżka mleka.
Sposób wykonania:
1) Rozkrusz drożdże do miseczki. Dodaj wodę i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
2) Roztop w rondelku 15 g masła. Przestudź.
3) Przesiej do dużej miski mąkę. Dodaj mleko w proszku, cukier i sól. Połącz z suche produkty z masłem i rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto.
4) Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
5) Ponownie zagnieć ciasto. Włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie zagnieć ciasto raz jeszcze i wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
6) Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt. Jego dłuższy bok powinien stanowić trzykrotność krótszego.
7) Utrzyj resztę (125 g) masła na puch. Połowę rozprowadź w środkowej części prostokąta ciasta (tak, by pokryć 1/3). Złóż nieposmarowane masłem boki prostokąta do środka (zakrywając masło). Powstały kwadrat obróć o 90°, ponownie rozwałkuj na długi prostokąt i złóż go "na trzy". Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika, a następnie na godzinę do lodówki.
8) Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt o długim boku, będącym trzykrotnością krótkiego. Powtórz wyżej opisane wałkowanie, zużywając resztę masła. Schłodź ciasto, postępując tak jak poprzednio.
9) Podziel ciasto na pół. Każdą porcję rozwałkuj na okrągły placek na podsypanej mąką stolnicy. Koła podziel jak pizzę - każde na 6 kawałków. Powstałe trójkąty zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj im kształt rogalików.
10) Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozłóż na nim rogaliki. Przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw blachę w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
11) Roztrzep w miseczce żółtko z mlekiem. Rozsmaruj je na rogalikach z pomocą silikonowego pędzelka.
12) Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę piekarnika do 190°C. Piecz jeszcze przez 10 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg
Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? Przepis na idealne ciasto na pączki
Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami