Reklama
Reklama

Chrupiące, wypieczone, lepsze niż ze sklepu. Przepis na najłatwiejsze bułki

Przygotowanie domowych bułek początkującym kucharzom może wydawać się trudne. Podczas gdy, świeże pieczywo bez trudu zrobisz z zaledwie kilku składników. W przepisie na najłatwiejsze bułki podstawą jest oczywiście mąka, do której wystarczy dodać wodę, oliwę, jajko, nieco cukru, drożdży i soli. Z tych składników powstaną rewelacyjne, domowe bułeczki.

Czy przygotowanie pieczywa własnej roboty musi być trudne? Oczywiście, że nie. Te najłatwiejsze bułki przygotujesz w zaledwie 30 minut, włączając w to czas pieczenia. Świetnie sprawdzą się na codzienne śniadanie czy kolację, ale także jako dodatek do obiadu. Bułeczki są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują z masłem, także ziołowym czy czosnkowym.  

Sprawdź także: Domowy chleb pełnoziarnisty na zdrowe jelita. Dodaj do niego niecodzienny składnik

Reklama

Przepis na najłatwiejsze bułki

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 450 g mąki chlebowej lub pszennej uniwersalnej, 
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 75 ml oliwy z oliwek, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki drożdży aktywnych,
  • 1 łyżeczka soli. 

Dodatkowo: 

  • masło do posmarowania. 

Jak zrobić najłatwiejsze bułki? 

W misie miksera wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw mieszaninę na 5 minut, aż ta zacznie bulgotać i rosnąć. Dodaj połowę mąki, sól i jajko. Całość wymieszaj mikserem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego. Stopniowo dodawaj resztę mąki, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie gładka kula miękkiego ciasta. 

Z ciasta uformuj 12 równych kulek i umieść je obok siebie w naczyniu do pieczenia o wymiarach ok. 35x25 cm. Odstaw całość na 10 minut. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Wstaw bułeczki do pieca na 10 minut lub do ładnego zbrązowienia wierzchu. Najłatwiejsze bułki wyjmij z pieca i posmaruj je miękkim lub roztopionym masłem. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. 

Podawaj z dodatkiem dobrej jakości wędliny lub innego smarowidła. Przechowuj w szczelnym pojemniku lub chlebaku i zużyj w ciągu 3-4 dni. Alternatywnie możesz ciasto zamrozić przed upieczeniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję

Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | bułki