Reklama
Reklama

Chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. Zrobisz raz i już nie wrócisz do zwykłego schabowego

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, która sprawdza się na co dzień i od święta. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso, nie wszyscy jednak wiedzą, że do zrobienia smacznych panierowanych kotletów, wcale nie trzeba wykorzystywać schabu. Ciekawą alternatywą mogą być schabowe z karkówki. Sprawdź, jak je zrobić.

Karkówka to mięso, o którym przypominamy sobie zwłaszcza latem. Odpowiednio zrobiona jest soczysta i aromatyczna, dlatego idealnie sprawdza się na grilla. Jeżeli jednak w tym roku zakończyłeś już sezon grillowy, a mimo to, w lodówce masz jeszcze kilka plastrów karkówki, nic straconego. Przygotuj obłędne schabowe z karkówki. Podaj je z prostą sałatką ogórkową, która świetnie podkręci smak dania. Rodzina na pewno będzie się zajadać.

Karkówka na schabowego - dobry wybór

Schabowe, jak wynika z nazwy, powinny zrobione być ze schabu. W tym artykule dla uproszczenia posłużymy się jednak skrótem myślowym i panierowane kotlety z karkówki, nazwiemy właśnie schabowymi.

Reklama

Podstawą udanych kotletów jest dobrej jakości mięso. Wybierając karkówkę, zwróć uwagę na jej kolor, powinien być jasnoróżowy, sinawy odcień świadczy o tym, że mięso jest stare. Warto zwrócić także uwagę na barwę przerostów tłuszczu, powinna być biała, nieżółta. Dobra karkówka jest lekko błyszcząca, ale nie śliska, ma także neutralną woń. Oczywistym sygnałem ostrzegawczym, że mięso jest zepsute, będzie oczywiście przykry zapach.

Kiedy masz już odpowiedni kawałek karkówki, należy go pokroić na kotlety. Plastry powinny mieć ok. półtora do dwóch centymetrów grubości. Mięso należy rozbić za pomocą tłuczka, nie rób tego jednak zbyt cienko, aby kotlety nie wyszły twarde. Jeśli masz nieco więcej czasu i chcesz, aby mięso było wyjątkowo kruche i soczyste, możesz zamarynować je przez noc w pokrojonej w piórka cebuli i maślance.  

Przed panierowaniem, mięso należy również odpowiednio przyprawić. Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, pasować będą tu zioła, na przykład majeranek, a także suszony czosnek czy cebula. Następnie wystarczy panierować kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie przejść do smażenia. Kotlety smaż na tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia, najlepszy będzie smalec, albo masło klarowane.

Sprawdź także: Soczysta karkówka do chleba. Zrezygnujesz ze sklepowych wędlin

Schabowe z karkówki - najlepszy przepis

Do przygotowania smakowitych schabowych z karkówki, będziesz potrzebować:

  • 4 kotletów z karkówki wieprzowej,  
  • 2 cebule,
  • szklankę maślanki.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masła klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbij za pomocą tłuczka, włóż je do miski, dodaj do nich pokrojoną w piórka cebulę i maślankę. Wymieszaj, zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia, kotlety odsącz na ręczniku papierowym. Oprósz papryką, solą i pieprzem.
  3. Zanurz kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowany, aż kotlety będą złociste.
  5. Podawaj z ziemniakami z koperkiem lub frytkami, oraz sałatką z ogórków.

Gotowe kotlety podawaj z banalnie prostą, a jednocześnie pyszną i wyrazistą sałatką z ogórków kiszonych. Przygotuj:

  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 1 małą cebulę,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  3. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wymieszaj i gotowe.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe

Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz

Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne