Ciasto było hitem PRL-owskich prywatek. Dziś znów jest modne
Jest jednym z najprostszych do zrobienia i najbardziej delikatnych deserów. Popularny wypiek z PRL-u to Ciasto Kryształek. Przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, uwalniając mnóstwo aromatu. Wszystko za sprawą połączenia wielosmakowych galaretek z bitą śmietaną. Ciasto nadaje się na każdą okazję i dla całej rodziny.
Ciasto nie musi być skomplikowane w przygotowaniu, żeby dobrze smakowało. W PRL-u dużą sympatią cieszył się Kryształek - delikatny wypiek, bo na bazie śmietanki kremówki. Lekki deser od razu przyciągał uwagę swoimi wyrazistymi kolorami.
Ciasto Kryształek, czasem nazywane też galaretkowcem lub śmietankowcem, piekło się w PRL-u na wszelkie prywatki, ale również w czasie świąt. Lekka konsystencja i prostota przygotowania sprawiały, że często pojawiało się na stołach. Tradycyjny wypiek był połączeniem delikatnego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i różnokolorowych galaretek, pokrojonych w drobną kostkę. Właśnie dlatego deserem mogli się zajadać wszyscy, nawet najmłodsi.
W ostatnich latach bardziej popularne stało się Ciasto Kryształek bez pieczenia. Na początku biszkopt wymieniono na herbatniki, a później w ogóle zrezygnowano ze spodu. W takim przepisie wystarczało do ubitej śmietanki kremówki dodać trochę przeźroczystej galaretki lub żelatyny, a następnie wrzucić pokrojone galaretki i czekać, aż wszystko zastygnie. Deser stawał się mniej kremowy niż tradycyjny, a bardziej galaretowaty.
Przeczytaj też: Najdziwniejsze dania z PRL-u. Samo wspomnienie wywołuje gęsią skórkę
Ciasto Kryształek jak z PRL-u, czyli na puszystym i wilgotnym biszkopcie, wcale nie jest trudne do przygotowania. Poniżej znajdziesz dokładny i sprawdzony przepis na to, jak je zrobić. Pomiędzy blatami oraz na samym wierzchu ciasta znajdzie się delikatna bita śmietana z różnokolorowymi kostkami galaretki. Deser jest naprawdę lekki, kolorowy i bardzo apetyczny.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka (w rozmiarze L),
- 3/4 szklanki cukru białego,
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju (rzepakowego).
Krem śmietankowy z galaretkami:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%,
- przeźroczysta galaretka,
- galaretka zielona,
- galaretka pomarańczowa lub żółta,
- galaretka czerwona.
Sposób wykonania:
Przygotowania rozpocznij wcześniej od rozpuszczenia każdej z trzech kolorowych galaretek w 250 ml wrzątku. Przelej je do kwadratowych lub prostokątnych pojemników i poczekaj, aż całkowicie stężeją. Wówczas pokrój na niewielkie kostki.
Wtedy zabierz się za zrobienie biszkoptu. Pamiętaj, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, a szklanka - którą odmierzysz składniki - ma ok. 250 ml objętości. Na początku oddziel białka od żółtek. Ubijaj, dodając cukier porcjami - łyżka po łyżce, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach i krótko, tylko do połączenia. Na końcu wolnym strumieniem wlej olej i również zmiksuj tylko przez kilka sekund.
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i przemieszaj. Wsypuj partiami do wcześniej ubitej masy i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Przełóż delikatnie ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) na ok. 20 minut. Gdy biszkopt będzie już upieczony, wyjmij go i całkowicie wystudź. Przekrój na dwa równe blaty.
Zabierz się za śmietanowe nadzienie. Galaretkę przeźroczystą rozpuść w 200 ml wrzątku i odstaw, aby ostygła. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wlej do niej wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i krótko zmiksuj, do połączenia. Odłóż ok. 7 łyżek masy do osobnego naczynia - będą zdobić wierzch ciasta. Do większej części masy śmietankowej dodaj 2/3 pokrojonych w kostkę, różnokolorowych galaretek i przemieszaj szpatułką.
Złóż ciasto. Do wyczyszczonej formy włóż jeden blat biszkoptu, wyłóż krem śmietankowy z galaretkami i wyrównaj. Przykryj drugim biszkoptem i delikatnie dociśnij. Z wierzchu udekoruj wcześniej odłożoną bitą śmietaną - rozsmaruj na równą warstwę. Posyp pozostałymi galaretkami. Jeśli chcesz, aby biszkopt pozostał wilgotny na dłużej, każdy z blatów możesz nasączyć odrobiną wody z sokiem cytrynowym. Ciasto Kryształek przełóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona
Na Bałkanach to śniadaniowy przysmak. Miękkie, delikatne, wyborne na słodko i na słono
Obiad tak pyszny, że goście będą prosić o przepis. Roladki dyrektorskie posmakują nawet teściowej