Reklama
Reklama

Ciasto było hitem PRL-owskich prywatek. Dziś znów jest modne

Jest jednym z najprostszych do zrobienia i najbardziej delikatnych deserów. Popularny wypiek z PRL-u to Ciasto Kryształek. Przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, uwalniając mnóstwo aromatu. Wszystko za sprawą połączenia wielosmakowych galaretek z bitą śmietaną. Ciasto nadaje się na każdą okazję i dla całej rodziny.

Ciasto nie musi być skomplikowane w przygotowaniu, żeby dobrze smakowało. W PRL-u dużą sympatią cieszył się Kryształek - delikatny wypiek, bo na bazie śmietanki kremówki. Lekki deser od razu przyciągał uwagę swoimi wyrazistymi kolorami.

Kryształek - hit PRL-owskich imprez

Ciasto Kryształek, czasem nazywane też galaretkowcem lub śmietankowcem, piekło się w PRL-u na wszelkie prywatki, ale również w czasie świąt. Lekka konsystencja i prostota przygotowania sprawiały, że często pojawiało się na stołach. Tradycyjny wypiek był połączeniem delikatnego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i różnokolorowych galaretek, pokrojonych w drobną kostkę. Właśnie dlatego deserem mogli się zajadać wszyscy, nawet najmłodsi.

W ostatnich latach bardziej popularne stało się Ciasto Kryształek bez pieczenia. Na początku biszkopt wymieniono na herbatniki, a później w ogóle zrezygnowano ze spodu. W takim przepisie wystarczało do ubitej śmietanki kremówki dodać trochę przeźroczystej galaretki lub żelatyny, a następnie wrzucić pokrojone galaretki i czekać, aż wszystko zastygnie. Deser stawał się mniej kremowy niż tradycyjny, a bardziej galaretowaty.

Przeczytaj też: Najdziwniejsze dania z PRL-u. Samo wspomnienie wywołuje gęsią skórkę

Ciasto Kryształek - przepis

Ciasto Kryształek jak z PRL-u, czyli na puszystym i wilgotnym biszkopcie, wcale nie jest trudne do przygotowania. Poniżej znajdziesz dokładny i sprawdzony przepis na to, jak je zrobić. Pomiędzy blatami oraz na samym wierzchu ciasta znajdzie się delikatna bita śmietana z różnokolorowymi kostkami galaretki. Deser jest naprawdę lekki, kolorowy i bardzo apetyczny.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka (w rozmiarze L),
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego). 

Krem śmietankowy z galaretkami:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%,
  • przeźroczysta galaretka,
  • galaretka zielona, 
  • galaretka pomarańczowa lub żółta,
  • galaretka czerwona.

Sposób wykonania:

Przygotowania rozpocznij wcześniej od rozpuszczenia każdej z trzech kolorowych galaretek w 250 ml wrzątku. Przelej je do kwadratowych lub prostokątnych pojemników i poczekaj, aż całkowicie stężeją. Wówczas pokrój na niewielkie kostki.

Wtedy zabierz się za zrobienie biszkoptu. Pamiętaj, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, a szklanka - którą odmierzysz składniki - ma ok. 250 ml objętości. Na początku oddziel białka od żółtek. Ubijaj, dodając cukier porcjami - łyżka po łyżce, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach i krótko, tylko do połączenia. Na końcu wolnym strumieniem wlej olej i również zmiksuj tylko przez kilka sekund.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i przemieszaj. Wsypuj partiami do wcześniej ubitej masy i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Przełóż delikatnie ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) na ok. 20 minut. Gdy biszkopt będzie już upieczony, wyjmij go i całkowicie wystudź. Przekrój na dwa równe blaty. 

Zabierz się za śmietanowe nadzienie. Galaretkę przeźroczystą rozpuść w 200 ml wrzątku i odstaw, aby ostygła. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wlej do niej wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i krótko zmiksuj, do połączenia. Odłóż ok. 7 łyżek masy do osobnego naczynia - będą zdobić wierzch ciasta. Do większej części masy śmietankowej dodaj 2/3 pokrojonych w kostkę, różnokolorowych galaretek i przemieszaj szpatułką. 

Złóż ciasto. Do wyczyszczonej formy włóż jeden blat biszkoptu, wyłóż krem śmietankowy z galaretkami i wyrównaj. Przykryj drugim biszkoptem i delikatnie dociśnij. Z wierzchu udekoruj wcześniej odłożoną bitą śmietaną - rozsmaruj na równą warstwę. Posyp pozostałymi galaretkami. Jeśli chcesz, aby biszkopt pozostał wilgotny na dłużej, każdy z blatów możesz nasączyć odrobiną wody z sokiem cytrynowym. Ciasto Kryształek przełóż do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | impreza