Ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci. Dzięki jednemu składnikowi rozpływa się w ustach
Ciasto drożdżowe to klasyk, który znany jest nam od pokoleń. Przez swoją delikatną konsystencję, puszystość i wyjątkowy smak, jest ulubieńcem wielu, w tym zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Może się wydawać, że przygotowanie idealnego drożdżowca jest trudne. Z przepisem mojej babci to banał, który zawsze wychodzi perfekcyjny. Sekret tkwi w jednym ze składników.
Przysmak, który wielu z nas pamiętać z dzieciństwa i wakacji u babci. Od lat przygotowuję ciasto drożdżowe według receptury mojej babci. Rozpływa się w ustach i wywołuje fale wspomnień.
Sekretem dobrego ciasta drożdżowego jest przede wszystkim przepis. Ten najlepiej skomponowany będzie miał odpowiednie proporcje składników, które wpłyną na puszystość, miękkość i wilgoć ciasta.
Drugim, bardzo ważnym elementem jest długi czas wyrabiania. Powinno trwać ono od 10 do 15 minut. Przy tym istotne jest jednak, aby nie dodawać kolejnych porcji mąki. Choć masa będzie się kleić do dłoni, to należy ją cierpliwie wyrabiać, a po czasie sama zacznie odchodzić od rąk. Dodatek mąki sprawi, że całość po upieczeniu stanie się twarda.
Aby ciasto wyszło jak najlepsze, składniki na nie powinny być świeże i dobrej jakości. Należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową i dopiero zabrać się za przygotowania.
Ciasto drożdżowe z przepisu babci wychodzi delikatne i rozpływające się w ustach, a to ze względu na dodatek samych żółtek zamiast całych jajek. Ma świetny aromat, a gdy tylko je przygotuję, to znika, zanim zdąży ostygnąć. Najlepiej smakuje z dodatkiem kubka ciepłego mleka.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 500)
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 100 g masła.
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 30 g cukru.
Do naczynia wlej połowę ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i wkrusz do tego drożdże. Składniki dokładnie wymieszaj, aż do połączenia. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Do miski dodaj pozostałą mąkę, żółtka, sól, dolej pozostałe mleko i pieniący się rozczyn. Ciasto delikatnie wymieszaj, a następnie zacznij je wyrabiać w dłoniach. Możesz także użyć miksera z hakiem.
Gdy składniki zaczną tworzyć jednolitą całość, wlej przestudzone masło i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny.
Przez ten czas przygotuj kruszonkę. Do naczynia wsyp mąkę, cukier i masło. Całość zagniataj w dłoniach, aż masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Po wyznaczonym czasie wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je kruszonką. Drożdżowca odstaw na kolejne 15 minut.
Po tym czasie piecz je przez około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gotowe ciasto drożdżowe podawaj po wystudzeniu.
Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste
Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta