Reklama
Reklama

Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit

Duszona kapusta z cebulą to wyrazisty dodatek do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami albo kaszą. Możesz przygotować ją z wykorzystaniem żółtej cebuli. Z czerwoną będzie nieco słodsza, delikatniejsza. Ja lubię ten przepis w każdym wydaniu.

Kiedy przygotowuję treściwy obiad z solidną porcją mięsa, lubię jako dodatek zaserwować duszoną kapustę z cebulą. Jest niezwykle aromatyczna, smakowita, mój mąż uwielbia takie posiłki. Przyznam, że i ja ją bardzo lubię. 

Duszona kapusta z cebulą - lista składników

  • 1 średnia główka białej kapusty, 
  • 4 średnie czerwone cebule, 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła (82%), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Duszona kapusta z cebulą - przepis

Obierz kapustę z wierzchnich liści. Wytnij głąb. Opłucz całą główkę i drobno poszatkuj. Przełóż do garnka. Zalej gorącą, lekko osoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Dokładnie odcedź. 

Obierz cebule i pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na plasterki. Zeszklij na maśle. Usmażoną cebulę wraz z masłem przełóż do garnka z kapustą. 

Reklama

Duś kapustę z cebulą przez kilkanaście minut, co pewien czas mieszając. W trakcie duszenia dopraw kminkiem, majerankiem i rozgniecionym w moździerzu zielem angielskim, a także – do smaku – pieprzem, solą. Na koniec dołóż do kapusty jeszcze łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe

Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki