Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit
Duszona kapusta z cebulą to wyrazisty dodatek do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami albo kaszą. Możesz przygotować ją z wykorzystaniem żółtej cebuli. Z czerwoną będzie nieco słodsza, delikatniejsza. Ja lubię ten przepis w każdym wydaniu.
Kiedy przygotowuję treściwy obiad z solidną porcją mięsa, lubię jako dodatek zaserwować duszoną kapustę z cebulą. Jest niezwykle aromatyczna, smakowita, mój mąż uwielbia takie posiłki. Przyznam, że i ja ją bardzo lubię.
- 1 średnia główka białej kapusty,
- 4 średnie czerwone cebule,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz (do smaku),
- 1 łyżka masła (82%),
- masło klarowane (do smażenia).
Obierz kapustę z wierzchnich liści. Wytnij głąb. Opłucz całą główkę i drobno poszatkuj. Przełóż do garnka. Zalej gorącą, lekko osoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Dokładnie odcedź.
Obierz cebule i pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na plasterki. Zeszklij na maśle. Usmażoną cebulę wraz z masłem przełóż do garnka z kapustą.
Duś kapustę z cebulą przez kilkanaście minut, co pewien czas mieszając. W trakcie duszenia dopraw kminkiem, majerankiem i rozgniecionym w moździerzu zielem angielskim, a także – do smaku – pieprzem, solą. Na koniec dołóż do kapusty jeszcze łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe
Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne