Reklama
Reklama

Ciasto, które zawsze wychodzi. Jak zrobić sernik Siódme niebo?

Sernik Siódme niebo to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika deserów. Zachwycą cię warstwy miękkiego, kakaowego biszkoptu, kremowej masy serowej i błękitnej - niczym bezchmurne niebo - galaretki. Ten sernik jest idealny na eleganckie przyjęcia, ale też mniej formalne spotkania z przyjaciółmi.

Jest tyle rodzajów serników, że często po znalezieniu ulubionego przepisu, tylko do niego się ograniczamy. Tymczasem ciast, których warto spróbować, jest znacznie więcej. Jednym z nich będzie sernik, który zawsze wychodzi puszysty i kremowy. Siódme niebo to połączenie rozpływającego się w ustach biszkoptu, nadzienia i błękitnej galaretki. Spróbuj go zrobić, a na pewno będziesz zachwycony.

Sernik, który zawsze wychodzi puszysty

Jak zrobić idealny sernik? Podstawą udanego wypieku jest lekkie, napowietrzone ciasto i rozpływający się w ustach, aksamitny krem. Jaki jest przepis na sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Takim deserem będzie właśnie Siódme niebo. 

Spód to biszkopt, który pięknie wyrasta i ma bogaty, kakaowy smak. Nadzienie przygotowuje się nie z twarogu, a na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, dlatego wychodzi gładki, bardzo delikatny i świetnie łączy się z aromatem ciasta. 

Z wierzchu sernik pokryty jest zaskakującą, błękitną galaretką, świetnie nawiązującą do nazwy deseru - to ciekawe urozmaicenie przy tych standardowych, owocowych. Aby wzbogacić smak Siódmego nieba, możesz dorzucić do galaretki garść jagód, jeżyn lub borówek. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Jak zrobić sernik Siódme niebo?

Można powiedzieć, że każdy kęs tego deseru to gwarancja niebiańskiej rozkoszy. Jak go przygotować? Poniżej znajdziesz potrzebne składniki i sposób wykonania. Postępuj krok po kroku, a na pewno wszystko się uda.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 3 jajka, 
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru drobnego (możesz użyć trzcinowego),
  • 40 ml oleju rzepakowego, 
  • 20 g kakao ciemnego w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietany kremówki (30%-36%), 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 50 g białej czekolady. 

Ponadto:  

  • galaretka niebieska. 

Wykonanie:

Przygotuj biszkopt. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym przesiej do miski i odstaw. Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj na dużych obrotach, stopniowo dosypując cukier. Stale miksując, dodawaj po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj mączną mieszankę. Na koniec wlej olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy ok. 22 cm), wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do suchego patyczka ok. 20-25 minut. Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa równe blaty.  

Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia. Czekoladę posiekaj nożem, rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. W wysokim naczyniu ubij zimną śmietanę kremówkę i utrwal cukrem pudrem. W drugiej misce utrzyj serek mascarpone, dodaj zimną, lecz nadal płynną czekoladę i na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszając ze sobą obie masy.

Na dnie tortownicy połóż pierwszy blat biszkoptu, następnie wyłóż połowę kremu śmietanowego. Po czym przykryj drugim plackiem, wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Na wierzch ciasta wylej galaretkę. Uprzednio możesz dorzucić garść owoców jagodowych przed wylaniem galaretki.  Sernik Siódme niebo wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Deser podawaj schłodzony.  

 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | sernik | ciasto | owoce