Reklama
Reklama

Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki

To ciasto z truskawkami robię zawsze, gdy tylko pojawią się świeże owoce. Przyrządzenie go zajmuje zaledwie 20 minut, a efekt zachwyca wszystkim domowników. Idealne na weekend, kiedy niekoniecznie chce nam się stać w kuchni, ale chcemy zjeść coś pysznego. Lekkie, kremowe i pełne smaku lata. Sprawdź ekspresowy przepis i korzystaj, póki sezon na truskawki jeszcze trwa.

Szybkie ciasto na weekend

Weekend to szczególny czas, kiedy mamy wolną chwilę na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Wspólnym popołudniom często towarzyszy ulubiona kawa lub herbata, a do nich świetnie pasują słodkości, desery. Nie masz ochoty na długie stanie w kuchni, chcesz odpocząć, a nadal mieć coś zdrowszego od sklepowych wyrobów? 

Doskonałym rozwiązaniem na to są szybkie ciasta. Moim faworytem w czasie lata jest sernik na zimno z truskawkami. Masa serowa jest delikatna i puchata, ale dzięki dodatkowi galaretki się nie rozpada. Jej smak przełamuje słodycz świeżych truskawek. To wszystko dopełnia kruchy, nieco maślany ekspresowy spód zrobiony z herbatników. 

Reklama

Ciasto przygotowuje się dosłownie w 20 minut, wstawia do lodówki, a później już tylko pozostaje czekać na gości. Z przepisu korzystam przez cały sezon na te pyszne, słodkie truskawki.

Przeczytaj też: 5 pysznych deserów z truskawkami. Możesz jeść, nawet jeśli jesteś na diecie

Sernik na zimno z truskawkami - przepis

Sernik na zimno z truskawkami robi się ekspresowo, bo zaledwie w 20 minut. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste to jest, a efekt jest powalający. Sernik dosłownie rozpływa się w ustach, spód przyjemnie chrupie, a truskawki nadają niesamowitego, letniego charakteru. Na weekendowej kawce dostaniesz nie tylko masę komplementów, ale też konieczne prośby o recepturę. 

Składniki na spód: 

  • 180 g herbatników, 
  • 120 g roztopionego masła. 

Składniki na masę serową: 

  • 700 g twarogu sernikowego z wiaderka, 
  • 300 g jogurtu naturalnego, 
  • 250 ml śmietanki 30 proc., 
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 300 ml gorącej wody, 
  • 7 łyżeczek cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego. 

Dodatkowe składniki: 

  • 600 g truskawek. 

Sposób przygotowania: 

1. Zacznij od przygotowania spodu. Do woreczka strunowego włóż herbatniki. Woreczek zamknij, a ciastka rozgnieć na pył z użyciem wałka.  

2. Do herbatników dolej rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gotowy spód wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Dwie galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je na bok do wystudzenia, ale nie do całkowitego stężenia. 

4. Śmietankę 30 proc. ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Miksowanie zakończ, gdy nie będzie ubita na bardzo sztywno, a jedynie stanie się gęsta i puszysta. 

5. Ser twarogowy z wiaderka w osobnym naczyniu zmiksuj z jogurtem. Cały czas miksując, dolewaj stopniowo wystudzoną galaretkę. Następnie dodaj ubitą śmietankę i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników. 

6. Masę serową wylej na spód z herbatników. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 30 minut. 

7. Truskawki dokładnie umyj, osusz i pozbaw szypułek. 500 g truskawek pokrój na grubsze plasterki. Pozostałe owoce zblenduj na gładki sos. 

8. Pokrojone truskawki ułóż na górze sernika. Następnie wierzch ciasta polej truskawkowym sosem. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. 

9. Po tym czasie ciasto jest gotowe do jedzenia. Na koniec możesz go ozdobić listkami świeżej mięty.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny

Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja

Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | serniki | truskawki