Reklama
Reklama

Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku. Na sylwestra będzie jak znalazł

Powoli zaczynasz planować sylwestrowe menu? Oprócz sałatek, koreczków i dania na ciepło, muszą pojawić się oczywiście desery. Jeśli chcesz zrobić smakołyk, który przypadnie do gustu wszystkim gościom, postaw na ciasto Szczęśliwego Nowego Roku. To niezwykle czekoladowy, wilgotny wypiek, który zrobi furorę na twojej domówce.

Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku to pyszny, czekoladowy deser, który z pewnością sprawi, że cały następny rok będzie słodki. Możesz upiec je na imprezę sylwestrową lub podać rodzinie na podwieczorek pierwszego stycznia. Jest tak smaczne, że zniknie co do ostatniego okruszka. 

Sprawdź także: Japoński serniczek z 3 składników. Obłędnie czekoladowy i puszysty jak obłoczek

Przepis na ciasto Szczęśliwego Nowego Roku 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę, dobrze sprawdzi się forma o średnicy 22 cm.

Reklama

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g cukru, 
  • 200 g kakao w proszku, 
  • 200 ml gorącej kawy, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Składniki na krem czekoladowy: 

  • 600 g cukru pudru, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 150 g kakao w proszku, 
  • 100 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na polewę: 

  1. 200 g gorzkiej czekolady, 
  2. 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.

Jak zrobić ciasto Szczęśliwego Nowego Roku?

Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, maślankę i olej. 

Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych. Na koniec powoli wlej gorącą kawę, mieszając tylko do połączenia. Ciasto będzie bardzo rzadkie. 

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Wyjmij i ostudź ciasto do temperatury pokojowej, a następnie przekrój je na trzy blaty. 

Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj mikserem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao, miksując na gładki krem. Wlej śmietankę i ekstrakt waniliowy, a następnie ponownie wymieszaj. 

Przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietankę do uzyskania ok. 60 st. Celsjusza. Zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Odczekaj ok. 2 minut, a następnie intensywnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw do ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Na dolnym spodzie ciasta rozsmaruj ½ kremu i przykryj drugą warstwą ciasta. Ponownie rozsmaruj krem i połóż trzeci blat. Na wierchu wylej polewę czekoladową. 

Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny, by wszystkie warstwy zastygły. Podawaj je na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra

Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny

Elegancka przekąska dla gości. Idealna na święta i sylwestra

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta