Ciasto Truskawkowa Pełnia. Przy każdym kęsie poczujesz, że jest lato
Jak zrobić idealny wiosenno-letni deser, na który przyjdzie ochota podczas ciepłych dni? Z pewnością musi być lekki, przełożony delikatnym nadzieniem i mocno owocowy. Takie jest właśnie ciasto "Truskawkowa Pełnia". Wychodzi tak puszyste, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach.
Gdy wiosną lub latem najdzie nas ochota na coś słodkiego, idziemy do sklepu kupić lody lub przygotowujemy bardzo lekkie ciasto. Najlepiej, gdyby w środku deseru krył się aksamitny krem i sezonowe owoce. Jeśli chcesz poczuć pełnię truskawkowego smaku, wypróbuj ten pyszny przepis.
Ciasto "Truskawkowa Pełnia" z pewnością dostarczy dużo szczęścia całej rodzinie. To lekki i pyszny deser, który składa się z miękkiej warstwy biszkoptowej, idealnie komponującej się z warstwą delikatnego kremu śmietankowego i domowej galaretki truskawkowej. Wierzch ciasta zdobią soczyste, świeże truskawki, które tworzą nie tylko piękny wizualnie efekt, ale również wzmacniają owocowy smak. To ciasto będzie gwiazdą każdego spotkania z przyjaciółmi lub rodzinnego przyjęcia w ogrodzie. Niejeden łasuch z pewnością poprosi o dokładkę.
Ciasto "Truskawkowa Pełnia", choć złożone z kilku warstw, przygotowuje się naprawdę prosto. Postępuj według poniższej receptury - krok po kroku, a już wkrótce podasz swoim gościom niezwykle apetyczny deser.
Składniki:
Biszkopt:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 110 g drobnego cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa truskawkowa:
- 800 - 1 000 g truskawek (w tym 200 g do galaretki plus kilka do dekoracji),
- 80 g cukru drobnego,
- sok z 1 pomarańczy,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki do ubijania,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- kilka truskawek.
Wykonanie:
Zacznij od upieczenia biszkopta. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch oddzielnych miskach. Do trzeciej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Ubij białka na sztywno, utrwalając cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu każdego. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
Wlej masę biszkoptową do blaszki (o wymiarach 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, ostudź, wyjmij z blaszki i oderwij papier do pieczenia. Po całkowitym ostygnięciu przetnij placek na dwa równe blaty i odłóż.
Przejdź do przygotowania domowej galaretki. Ok. 200 g truskawek umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki, a potem zmiksuj blenderem na mus. Jeśli chcesz usunąć także pestki, przetrzyj mus przez gęste sitko. Przelej mus do garnka, dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy, cukier i podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Następnie podgrzewaj mus dalej, wsyp żelatynę i mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Wykonaj krem. W jednej misce utrzyj krem mascarpone, natomiast w drugiej misce bardzo zimną śmietankę, utrwalając ją cukrem pudrem (ubij ją na sztywno). Delikatnie połącz ze sobą obie masy, aby powstał puszysty krem.
Złóż ciasto. Do wysmarowanej masłem formy, w której piekł się biszkopt, włóż dolny blat. Wyłóż ok. 3.4 kremu i rozsyp na nim kilka pokrojonych w kostkę truskawek. Następnie wyłóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Po czym rozsyp resztę oczyszczonych i pokrojonych truskawek, a na koniec zalej wszystko domową galaretką. Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny albo całą noc. Ciasto "Truskawkowa Pełnia" podawaj schłodzone, a na każdym serwowanym kawałku ułóż połówki świeżych truskawek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem