Reklama
Reklama

Ciasto Truskawkowa Pełnia. Przy każdym kęsie poczujesz, że jest lato

Jak zrobić idealny wiosenno-letni deser, na który przyjdzie ochota podczas ciepłych dni? Z pewnością musi być lekki, przełożony delikatnym nadzieniem i mocno owocowy. Takie jest właśnie ciasto "Truskawkowa Pełnia". Wychodzi tak puszyste, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach.

Gdy wiosną lub latem najdzie nas ochota na coś słodkiego, idziemy do sklepu kupić lody lub przygotowujemy bardzo lekkie ciasto. Najlepiej, gdyby w środku deseru krył się aksamitny krem i sezonowe owoce. Jeśli chcesz poczuć pełnię truskawkowego smaku, wypróbuj ten pyszny przepis.

Pyszne ciasto z truskawkami

Ciasto "Truskawkowa Pełnia" z pewnością dostarczy dużo szczęścia całej rodzinie. To lekki i pyszny deser, który składa się z miękkiej warstwy biszkoptowej, idealnie komponującej się z warstwą delikatnego kremu śmietankowego i domowej galaretki truskawkowej. Wierzch ciasta zdobią soczyste, świeże truskawki, które tworzą nie tylko piękny wizualnie efekt, ale również wzmacniają owocowy smak. To ciasto będzie gwiazdą każdego spotkania z przyjaciółmi lub rodzinnego przyjęcia w ogrodzie. Niejeden łasuch z pewnością poprosi o dokładkę.

Jak zrobić ciasto "Truskawkowa Pełnia"?

Ciasto "Truskawkowa Pełnia", choć złożone z kilku warstw, przygotowuje się naprawdę prosto. Postępuj według poniższej receptury - krok po kroku, a już wkrótce podasz swoim gościom niezwykle apetyczny deser. 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • 110 g drobnego cukru, 
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Warstwa truskawkowa: 

  • 800 - 1 000 g truskawek (w tym 200 g do galaretki plus kilka do dekoracji), 
  • 80 g cukru drobnego, 
  • sok z 1 pomarańczy, 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 300 ml śmietanki kremówki do ubijania, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru, 
  • kilka truskawek.

Wykonanie:

Zacznij od upieczenia biszkopta. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch oddzielnych miskach. Do trzeciej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Ubij białka na sztywno, utrwalając cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu każdego. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. 

Wlej masę biszkoptową do blaszki (o wymiarach 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, ostudź, wyjmij z blaszki i oderwij papier do pieczenia. Po całkowitym ostygnięciu przetnij placek na dwa równe blaty i odłóż. 

Przejdź do przygotowania domowej galaretki. Ok. 200 g truskawek umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki, a potem zmiksuj blenderem na mus. Jeśli chcesz usunąć także pestki, przetrzyj mus przez gęste sitko. Przelej mus do garnka, dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy, cukier i podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Następnie podgrzewaj mus dalej, wsyp żelatynę i mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Wykonaj krem. W jednej misce utrzyj krem mascarpone, natomiast w drugiej misce bardzo zimną śmietankę, utrwalając ją cukrem pudrem (ubij ją na sztywno). Delikatnie połącz ze sobą obie masy, aby powstał puszysty krem.  

Złóż ciasto. Do wysmarowanej masłem formy, w której piekł się biszkopt, włóż dolny blat. Wyłóż ok. 3.4 kremu i rozsyp na nim kilka pokrojonych w kostkę truskawek. Następnie wyłóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę kremu i wyrównaj. Po czym rozsyp resztę oczyszczonych i pokrojonych truskawek, a na koniec zalej wszystko domową galaretką. Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny albo całą noc. Ciasto "Truskawkowa Pełnia" podawaj schłodzone, a na każdym serwowanym kawałku ułóż połówki świeżych truskawek.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | owocowe | truskawki | słodycze