Cięte kluseczki z awokado to moje nowe kulinarne odkrycie. Z czosnkiem i pietruszką to niebo w gębie
Awokado to wyjątkowo zdrowy owoc, nie wszyscy jednak przepadają za jego mdłym smakiem. Zamiast zmuszać się do jedzenia czegoś, za czym nie przepadasz, zrób cięte kluseczki z awokado. Odpowiednio doprawione sprawią, że spojrzysz na ten owoc zupełnie inaczej.
Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu (LDL). Zawiera też błonnik, który sprzyja lepszemu trawieniu i syci na długo. Owoc ten dostarcza cennych witamin i minerałów, takich jak potas, witamina E i kwas foliowy. Warto więc włączyć awokado do codziennej diety, w czym pomogą cięte kluseczki z tego owocu.
Owoce w sklepach kuszą nas swoim wyglądem, ale warto przyjrzeć im się bliżej. Aby kupić dobre awokado, zwróć uwagę na kolor skórki. Dojrzały owoc ma ciemnozieloną, a czasem prawie czarną skórkę, podczas gdy niedojrzałe jest jaśniejsze. Weź owoc w rękę i delikatnie go naciśnij. Dojrzałe awokado powinno lekko ustępować pod naciskiem, ale nie być zbyt miękkie ani twarde. Oderwij też małą szypułkę na końcu owocu - jeśli miejsce pod nią jest zielone, awokado jest gotowe do jedzenia, a jeśli brązowe, może być przejrzałe.
Przepis na cięte kluseczki z awokado nie jest skomplikowany, proste ciasto zrobisz z zaledwie dwóch składników i przypraw.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej,
- dojrzałe awokado,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, czosnek, płatki chili,
- poszatkowana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Miąższ awokado rozgnieć i wymieszaj z mąką i na gładką masę. Ciasto tnij nożyczkami na cienkie kluseczki i wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty, aż do wypłynięcia. Na patelni na oliwie podsmaż przez chwilę czosnek i płatki chili, dorzuć cięte kluseczki z awokado i wymieszaj. Przed podaniem posyp obficie poszatkowaną natką pietruszki.
Kluseczki z awokado możesz jeść jako samodzielne danie, sprawdzą się doskonale w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Możesz także posypać je startym żółtym serem lub parmezanem. Doskonale skomponują się z lekkimi sałatkami z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Cięte kluseczki z awokado możesz jeść również jak tradycyjny makaron z sosem pomidorowym lub grzybowym czy z pesto. Wtedy jednak użyj ich w wersji bez oliwy i przypraw, tę funkcję spełnią sosy. Świetnym dodatkiem do kluseczek będą też grillowane warzywa: cukinia, bakłażan czy papryka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej