Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową
Zimą, gdy za oknem panuje mróz, zwiększa się ochota na coś słodkiego. Warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na proste i pyszne ciasto. Krajanka żurawinowa to idealny deser na karnawał - sprawdzi się na co dzień lub podana gościom podczas przyjęcia. Zobacz, co dokładnie się w niej kryje.
Krajanka żurawinowa to niepozorne ciasto, które przyciąga uwagę już swoim wyglądem. Jest apetyczną mieszanką słodkości, kwasowości i chrupiącej tekstury, które sprawiają, że każdy kęs to czysta przyjemność. Maślano-orzechowy spód wypełniony soczystą żurawiną zachwyca połączeniem smaków. Całość wieńczy złocista kruszonka. Taki deser to doskonała propozycja zarówno jako elegancki poczęstunek dla gości podczas przyjęcia karnawałowego, jak i słodycz na zwyczajne, zimowe popołudnia przy herbacie.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g cukru białego,
- 100 g cukru trzcinowego,
- ok. 220 g błyskawicznych płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 200 g masła orzechowego (bez cukru),
- duża garść posiekanych orzeszków ziemnych bez soli,
- 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
- ok. 100 ml miodu lub syropu klonowego,
- ok. 200 ml wody,
- ewentualnie łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wysmaruj dużą blaszkę (o wymiarach 40x40cm) masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Możesz użyć dwóch, mniejszych blaszek (20x20).
Zabierz się za przygotowanie spodu i kruszonki. Miękkie masło utrzyj z cukrami, aż powstanie puszysta masa, a cukier się rozpuści. W misce wymieszaj przesianą mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól. Stopniowo dodawaj mączną mieszankę do miękkiego masła i mieszaj, aż powstaną grubsze okruszki. Na koniec dodaj masło orzechowe i posiekane orzechy, wymieszaj. Z powstałej mieszanki odłóż ok. 1/3 na wierzch, natomiast resztę ułóż na dnie przygotowanej blaszki i wciśnij otwartą dłonią. Wstaw blaszkę do pieca na ok. 15 minut, aby masa stężała. Następnie odłóż do ostygnięcia.
Do garnka włóż umytą żurawinę, dolej wodę i dodaj syrop klonowy lub miód. Ilość miodu zależy od poziomu kwaśności żurawiny. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok i zgęstnieją. Gotuj ok. 15 minut, po czym zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Jeśli owoce zbyt mocno się rozpadają, wsyp łyżeczkę mąki kukurydzianej i energicznie wymieszaj. Rozłóż żurawinowy mus na podpieczonym cieście i równomiernie rozprowadź. Wierzch posyp pozostawioną mieszanką orzechową i ponownie wstaw do piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Upieczoną krajankę żurawinową odstaw do pełnego wystygnięcia, po czym wykrawaj równe kwadraty i podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi
Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie