Reklama
Reklama

Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

Zimą, gdy za oknem panuje mróz, zwiększa się ochota na coś słodkiego. Warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na proste i pyszne ciasto. Krajanka żurawinowa to idealny deser na karnawał - sprawdzi się na co dzień lub podana gościom podczas przyjęcia. Zobacz, co dokładnie się w niej kryje.

Krajanka żurawinowa na karnawał

Krajanka żurawinowa to niepozorne ciasto, które przyciąga uwagę już swoim wyglądem. Jest apetyczną mieszanką słodkości, kwasowości i chrupiącej tekstury, które sprawiają, że każdy kęs to czysta przyjemność. Maślano-orzechowy spód wypełniony soczystą żurawiną zachwyca połączeniem smaków. Całość wieńczy złocista kruszonka. Taki deser to doskonała propozycja zarówno jako elegancki poczęstunek dla gości podczas przyjęcia karnawałowego, jak i słodycz na zwyczajne, zimowe popołudnia przy herbacie. 

Krajanka żurawinowa - przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g cukru białego, 
  • 100 g cukru trzcinowego, 
  • ok. 220 g błyskawicznych płatków owsianych, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 200 g masła orzechowego (bez cukru), 
  • duża garść posiekanych orzeszków ziemnych bez soli, 
  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny, 
  • ok. 100 ml miodu lub syropu klonowego, 
  • ok. 200 ml wody, 
  • ewentualnie łyżeczka ekstraktu waniliowego.  

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wysmaruj dużą blaszkę (o wymiarach 40x40cm) masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Możesz użyć dwóch, mniejszych blaszek (20x20).

Zabierz się za przygotowanie spodu i kruszonki. Miękkie masło utrzyj z cukrami, aż powstanie puszysta masa, a cukier się rozpuści. W misce wymieszaj przesianą mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól. Stopniowo dodawaj mączną mieszankę do miękkiego masła i mieszaj, aż powstaną grubsze okruszki. Na koniec dodaj masło orzechowe i posiekane orzechy, wymieszaj. Z powstałej mieszanki odłóż ok. 1/3 na wierzch, natomiast resztę ułóż na dnie przygotowanej blaszki i wciśnij otwartą dłonią. Wstaw blaszkę do pieca na ok. 15 minut, aby masa stężała. Następnie odłóż do ostygnięcia. 

Do garnka włóż umytą żurawinę, dolej wodę i dodaj syrop klonowy lub miód. Ilość miodu zależy od poziomu kwaśności żurawiny. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok i zgęstnieją. Gotuj ok. 15 minut, po czym zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Jeśli owoce zbyt mocno się rozpadają, wsyp łyżeczkę mąki kukurydzianej i energicznie wymieszaj. Rozłóż żurawinowy mus na podpieczonym cieście i równomiernie rozprowadź. Wierzch posyp pozostawioną mieszanką orzechową i ponownie wstaw do piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.  

Upieczoną krajankę żurawinową odstaw do pełnego wystygnięcia, po czym wykrawaj równe kwadraty i podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi

Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch

Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: impreza | desery | słodycze | ciasta | owoce