Reklama
Reklama

Cukinia zapiekana z jajkiem à la omlet. Po tak pysznym śniadaniu nie ma szans na podjadanie

Wybierając warzywa do śniadania, z reguły stawiamy na pomidory, ogórki, czy rzodkiewki. Podczas gdy, do przygotowania porannego posiłku, można wykorzystać również cukinię, która idealnie łączy się na przykład z jajkami. To świetny sposób, aby przemycić większą ilość warzyw, oraz pełnowartościowego białka do swojej diety. Sprawdź, jak zrobić cukinię zapiekaną z jajkiem.

Cukinia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, w jej składzie znajdziemy witaminy A, C, K, a także minerały, potas, magnez, czy żelazo. Zawiera niewiele kalorii, jest lekkostrawna, oraz ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w diecie większości z nas. Mogą jeść ją dzieci, seniorzy, cukrzycy, rekonwalescencji, a także osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Spożywanie cukinii wspiera prawidłowe trawienie, pomaga odkwasić organizm, oraz zadbać o zdrowie oczu. Najczęściej cukinie zajadamy na obiad lub kolację, może także zrobić z niej jajeczną zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na śniadanie.

Sprawdź także: Masz w lodówce kalafiora i jajka? Zrób ten prosty i pyszny obiad

Sezon na cukinie trwa

Zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii? Warzywo to sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, obiad, czy kolację, można także przygotować z niego słodkie desery. Cukinię można wykorzystać jako element szakszuki, lub śniadaniowej frittaty. A także upiec z niej warzywny pasztet, przygotować placki, lub dodać do masy na kotlety mielone, dzięki czemu będą delikatniejsze.

Cukinia pasuje również do wielu sałatek, na przykład tej w stylu włoskim. Wystarczy pokroić ją w plastry i podsmażyć na oliwie z ulubionymi przyprawami, np. solą, pieprzem, czosnkiem i oregano. Następnie na talerzu wyłóż rukolą, kawałki pomidora, plastry mozzarelli, cukinią, oraz posyp wszystko podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub pistacjami. Na koniec przygotuj dressing na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Pyszne danie idealne na lekki obiad lub kolację gotowe.

Jeżeli lubisz przygotowywać przetwory, koniecznie zrób cukinię do słoików na zimę. Możesz ją zakisić, dodając do niej klasyczne składniki, jak do ogórków kiszonych, lub zrobić z niej pyszne sałatki do słoików. Jeśli szukasz pomysłów na przepisy na sałatki z cukinii, koniecznie zajrzyj tutaj.

Jeżeli natomiast czeka cię przygotowanie rodzinnej imprezy, koniecznie rozważ przyrządzenie przekąsek z cukinii. Warzywo to jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno do koreczków, chrupiących frytek, czy smarowideł, idealnych do kanapek, lub surowych warzyw. Pomysły na te i inne potrawy znajdziesz w artykule Najlepsze przekąski z cukinii. Top 16 przepisów, które warto znać.

Jak zrobić cukinię zapiekaną z jajkiem?

Do przygotowania pysznej cukinii zapiekanej z jajkiem będziesz potrzebować jedynie kilku produktów oraz naczynia żaroodpornego. Możesz wybrać także silikonową formę.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 6 jajek,
  • 40 g parmezanu,
  • ½ łyżeczka bazylii,
  • ½ łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Zacznij od umycia cukinii i pokrój ją na cienkie paski. Do tak przygotowanego warzywa wlej oliwę z oliwek, a następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Oddziel białka od żółtek, te pierwsze ubij z odrobinę soli na sztywną pianę. Żółtka w osobnej miseczce zmieszaj z oregano, bazylią, solą i pieprzem. Powstałą masę powoli wlej do białek, delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Całość przelej do naczynia z cukinią, wierzch posyp parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 25 minut w 170 stopniach, do momentu, aż wierzch ładnie się zarumieni.


Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | zapiekanki