Reklama
Reklama

Masz w lodówce kalafiora i jajka? Zrób ten prosty i pyszny obiad

Zdrowe i pełnowartościowe posiłki nie muszą być skomplikowane i drogie. Z połączenia jajek oraz kalafiora, możesz przyrządzić przepyszną zapiekankę, która świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Taki posiłek będzie sycący, dostarczy ci sporo białka, oraz witamin i minerałów. Dodatkowych walorów smakowych doda mu zapieczony tarty parmezan. Sprawdź, jak zrobić kalafiora po poselsku.

Jeśli znudził ci się klasyczny kalafior z masłem i bułką tartą, sięgnij po przepis na kalafiora po poselsku. To bogate, choć szybkie danie możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a chwilę przed podaniem wbić jajka i zapiec. Tę wersję kalafiora możesz podać samodzielnie, z dodatkiem świeżej bagietki do maczania w żółtku lub jako element dania głównego.  

Sprawdź także: Fiku miku z kalafiora. Lekki obiad z aromatycznym sosem

Przepis na kalafiora po poselsku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 600 g różyczek kalafiora, 
  • 4-6 jajek, 
  • 1 mała cebulka, 
  • 2 łyżki oliwy lub masła, 
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego, żółtego sera, 
  • sól i czarny pieprz do smaku, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

 Jak zrobić kalafiora po poselsku? 

Kalafior umyj, podziel na różyczki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 5-6 minut, następnie przelej zimną wodą i odstaw do odsączenia na durszlaku. W międzyczasie drobno posiekaj obraną cebulkę i podsmaż na łyżce masła lub oliwy. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym poczekaj, aż ładnie się przyrumieni. 

Okrągłą foremkę do zapiekania posmaruj masłem lub oliwą, przełóż do niej różyczki kalafiora i posyp podsmażoną cebulką. Wstaw na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C, a po tym czasie wyjmij danie, wbij jajka w przestrzenie między kalafiorem i posyp startym serem. Piecz ok. 7-10 minut lub do momentu, aż białko jaja się zetnie, a żółtko nadal zostanie lekko płynne.  

Upieczony kalafior po poselsku wyjmij z piekarnika, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj. 


Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe