Reklama
Reklama

Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit

To świetny deser dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ten smak jest nie do podrobienia, ale ostrzegam - uzależnia! Na jednej dokładce prawdopodobnie się nie skończy. Czekoladowy marmurek bardzo chętnie robię zarówno dla moich domowników, jak i gdy spodziewam się gości.

Czekoladowy marmurek to charakterystyczne ciasto kakaowo-waniliowe, zwieńczone gęstym, czekoladowym kremem. Jest przepyszne - warto poświęcić trochę czasu w kuchni na jego przygotowanie.

Czekoladowy marmurek - lista składników

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 100 ml mleka + 2 łyżki, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

Reklama
  • 150 g czekolady gorzkiej, 
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Czekoladowy marmurek - przepis

Przygotuj ciasto. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. 

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. 

Do masy maślano-jajecznej dodawaj na przemian suche składniki i mleko, mieszając tylko do połączenia składników. 

Podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszaj dokładnie. Do drugiej masy dodaj ekstrakt waniliowy. 

Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej na spód ciemną masę, pozostawiając ok. 2-3 łyżek na później. Następnie delikatnie wlej jasne ciasto. Na wierzchu, w równych odległościach nakładaj po niewielkich kleksach ciemnej masy. Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków przebijaj ciemne punkty aż do samego dnia. Delikatnie obracaj patyczek, by zrobić charakterystyczny wzór marmurkowy. 

Czekoladowy marmurek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto, a po 10 minutach delikatnie usuń formę i ostudź wypiek. 

Przygotuj krem. 

Czekoladę drobno posiekaj lub połam i umieść w garnuszku. Zalej ją 1/3 śmietanki i delikatnie podgrzewaj, ale nie zagotowuj. Zdejmij całość z ognia i odstaw na 2 minuty, a następnie dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej polewy. Ostudź. 

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Wlewaj powoli ostudzoną masę czekoladową, miksując na niskich obrotach, aż całość będzie jednolita. 

W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy maślano-czekoladowej. Włóż krem do lodówki na 20-30 minut, a następnie przenieś go do rękawa cukierniczego. 

Złóż ciasto. 

Z babki marmurkowej odetnij nieforemną górę. Miejsce odcięcia udekoruj gwiazdkami z kremu. 

Wypiek wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery