Danie jak z meksykańskiej restauracji zrobisz w swojej kuchni. Spróbuj aromatycznej zupy mexico
Uważasz, że zupą nie da się najeść i zawsze gdy pojawia się na stole, wyczekujesz drugiego dania? Nic bardziej mylnego, zupa mexico kryje w sobie wiele sycących składników, takich jak mielone mięso oraz fasola. Nie brakuje w niej również bukietu warzyw, kolorowych papryk, kukurydzy, pomidorów, czosnku i cebuli. Kiedy raz jej spróbujesz, już zawsze będzie pojawiać się w twoim jadłospisie.
Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą i pożywną potrawę pełną kolorów i smaków, sięgnij po przepis na zupę mexico. To intensywnie pomidorowe danie, na bazie sycących warzyw i mielonego mięsa z mocą aromatycznych przypraw. Zupę możesz serwować z dowolnym pieczywem lub nachosami, udekorowaną kleksem gęstej śmietany i dużą ilością świeżej, posiekanej kolendry. Sprawdź, jak zrobić zupę mexico.
Sprawdź także: Smakują ci śląskie gumiklyjzy? Spróbuj zrobić kluski po chorzowsku
W daniach kuchni meksykańskiej nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, najczęściej pojawia się papryka, zarówno ta słodka, jak i ostra, kolendra, natomiast zwieńczeniem dania, który pomaga przełamać ostrość i nadać potrawie świeżości, jest limonkowy sok. Jeżeli lubisz chrupiący akcent, koniecznie zaserwuj dania z nachosami. Do przygotowania zupy mexico, będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe),
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 puszka kukurydzy (ok. 340 g),
- 100 g białej fasoli z puszki,
- 100 g czerwonej fasoli z puszki,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów z puszki (ok. 400 g),
- 250 ml bulionu lub wody,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mniej),
- szczypta wędzonej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- sól i cukier do smaku,
- świeża kolendra do dekoracji,
- 1 łyżka oliwy lub masła.
Na początku obierz cebulę i czosnek, papryki oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę z czosnkiem, a po ok. 1 minucie wsyp kmin rzymski i papryki w proszku. Przesmażaj na małym ogniu, mieszając, aż całość zacznie ładnie pachnieć (2-3 minuty). Następnie dodaj mięso i smaż, rozdrabniając drewnianą łyżką. Dorzuć kawałki papryki i trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Dolej bulion, dorzuć pokrojone pomidory, odsączone i przepłukane fasole z puszki oraz kukurydzę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 30-40 minut. Zupa w trakcie gotowania powinna zgęstnieć. Na koniec dopraw danie sokiem z limonki, solą i cukrem. Możesz dodać więcej ostrej papryki lub czarny pieprz.
Gotową zupę mexico nalewaj do misek lub talerzy, posyp posiekaną kolendrą i podawaj ze świeżym pieczywem lub nachosami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację