Reklama
Reklama

Danie jak z meksykańskiej restauracji zrobisz w swojej kuchni. Spróbuj aromatycznej zupy mexico

Uważasz, że zupą nie da się najeść i zawsze gdy pojawia się na stole, wyczekujesz drugiego dania? Nic bardziej mylnego, zupa mexico kryje w sobie wiele sycących składników, takich jak mielone mięso oraz fasola. Nie brakuje w niej również bukietu warzyw, kolorowych papryk, kukurydzy, pomidorów, czosnku i cebuli. Kiedy raz jej spróbujesz, już zawsze będzie pojawiać się w twoim jadłospisie.

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą i pożywną potrawę pełną kolorów i smaków, sięgnij po przepis na zupę mexico. To intensywnie pomidorowe danie, na bazie sycących warzyw i mielonego mięsa z mocą aromatycznych przypraw. Zupę możesz serwować z dowolnym pieczywem lub nachosami, udekorowaną kleksem gęstej śmietany i dużą ilością świeżej, posiekanej kolendry. Sprawdź, jak zrobić zupę mexico. 

Sprawdź także: Smakują ci śląskie gumiklyjzy? Spróbuj zrobić kluski po chorzowsku

Reklama

Przepis na zupę mexico

W daniach kuchni meksykańskiej nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, najczęściej pojawia się papryka, zarówno ta słodka, jak i ostra, kolendra, natomiast zwieńczeniem dania, który pomaga przełamać ostrość i nadać potrawie świeżości, jest limonkowy sok. Jeżeli lubisz chrupiący akcent, koniecznie zaserwuj dania z nachosami. Do przygotowania zupy mexico, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe), 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 340 g), 
  • 100 g białej fasoli z puszki, 
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów z puszki (ok. 400 g), 
  • 250 ml bulionu lub wody, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mniej), 
  • szczypta wędzonej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka soku z limonki, 
  • sól i cukier do smaku, 
  • świeża kolendra do dekoracji, 
  • 1 łyżka oliwy lub masła.

Jak zrobić zupę mexico? 

Na początku obierz cebulę i czosnek, papryki oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę z czosnkiem, a po ok. 1 minucie wsyp kmin rzymski i papryki w proszku. Przesmażaj na małym ogniu, mieszając, aż całość zacznie ładnie pachnieć (2-3 minuty). Następnie dodaj mięso i smaż, rozdrabniając drewnianą łyżką. Dorzuć kawałki papryki i trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Dolej bulion, dorzuć pokrojone pomidory, odsączone i przepłukane fasole z puszki oraz kukurydzę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 30-40 minut. Zupa w trakcie gotowania powinna zgęstnieć. Na koniec dopraw danie sokiem z limonki, solą i cukrem. Możesz dodać więcej ostrej papryki lub czarny pieprz. 

Gotową zupę mexico nalewaj do misek lub talerzy, posyp posiekaną kolendrą i podawaj ze świeżym pieczywem lub nachosami. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe