Reklama
Reklama

Danie jak z meksykańskiej restauracji zrobisz w swojej kuchni. Spróbuj aromatycznej zupy mexico

Uważasz, że zupą nie da się najeść i zawsze gdy pojawia się na stole, wyczekujesz drugiego dania? Nic bardziej mylnego, zupa mexico kryje w sobie wiele sycących składników, takich jak mielone mięso oraz fasola. Nie brakuje w niej również bukietu warzyw, kolorowych papryk, kukurydzy, pomidorów, czosnku i cebuli. Kiedy raz jej spróbujesz, już zawsze będzie pojawiać się w twoim jadłospisie.

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą i pożywną potrawę pełną kolorów i smaków, sięgnij po przepis na zupę mexico. To intensywnie pomidorowe danie, na bazie sycących warzyw i mielonego mięsa z mocą aromatycznych przypraw. Zupę możesz serwować z dowolnym pieczywem lub nachosami, udekorowaną kleksem gęstej śmietany i dużą ilością świeżej, posiekanej kolendry. Sprawdź, jak zrobić zupę mexico. 

Sprawdź także: Smakują ci śląskie gumiklyjzy? Spróbuj zrobić kluski po chorzowsku

Przepis na zupę mexico

W daniach kuchni meksykańskiej nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, najczęściej pojawia się papryka, zarówno ta słodka, jak i ostra, kolendra, natomiast zwieńczeniem dania, który pomaga przełamać ostrość i nadać potrawie świeżości, jest limonkowy sok. Jeżeli lubisz chrupiący akcent, koniecznie zaserwuj dania z nachosami. Do przygotowania zupy mexico, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe), 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 340 g), 
  • 100 g białej fasoli z puszki, 
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów z puszki (ok. 400 g), 
  • 250 ml bulionu lub wody, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mniej), 
  • szczypta wędzonej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka soku z limonki, 
  • sól i cukier do smaku, 
  • świeża kolendra do dekoracji, 
  • 1 łyżka oliwy lub masła.

Jak zrobić zupę mexico? 

Na początku obierz cebulę i czosnek, papryki oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę z czosnkiem, a po ok. 1 minucie wsyp kmin rzymski i papryki w proszku. Przesmażaj na małym ogniu, mieszając, aż całość zacznie ładnie pachnieć (2-3 minuty). Następnie dodaj mięso i smaż, rozdrabniając drewnianą łyżką. Dorzuć kawałki papryki i trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Dolej bulion, dorzuć pokrojone pomidory, odsączone i przepłukane fasole z puszki oraz kukurydzę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 30-40 minut. Zupa w trakcie gotowania powinna zgęstnieć. Na koniec dopraw danie sokiem z limonki, solą i cukrem. Możesz dodać więcej ostrej papryki lub czarny pieprz. 

Gotową zupę mexico nalewaj do misek lub talerzy, posyp posiekaną kolendrą i podawaj ze świeżym pieczywem lub nachosami. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe