Reklama
Reklama

Danie jak z restauracji robię teraz regularnie. Nigdy nie lubiłam tego składnika, teraz jem regularnie

Wątróbka po bałkańsku jest bardzo często podawana w restauracjach w regionach Morza Śródziemnego, szczególnie w Albanii. Ma wspaniały smak i wyjątkową delikatność, a chrupiąca i aromatyczna panierka zapada w pamięć na długo. Danie sprawdza się nie tylko jako obiad, ale też jako szybka przystawka czy przekąska, które będą gotowe w zaledwie 15 minut. Z pewnością ta potrawa odczaruje ten niezbyt lubiany i ceniony przez innych składnik. Spróbuj, a pokochasz podroby.

Moja rodzina rzadko jadała podroby, ale wszystko zmieniło się, gdy podczas urlopu w Albanii spróbowałam wątróbki po bałkańsku - pokochałam ten smak i odtworzyłam ją w mojej kuchni. Spróbuj, bo ten przepis naprawdę uzależnia. To pomysł na pyszny, zdrowy obiad.

Wątróbka po bałkańsku - lista składników

  • 500 g wątróbki cielęcej lub jagnięcej, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 6 łyżek mąki pszennej, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 70 ml oliwy z oliwek, 
  • 1 garść natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonego sumaka, 
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki. 

Wątróbka po bałkańsku - jak ją zrobić?

Wątróbkę pokrój na średniej wielkości kawałki. Włóż ją do durszlaka i opłucz bardzo zimną wodą, usuwając nadmiar krwi. Następnie przełóż je na papierowe ręczniki i bardzo dobrze osusz. 

W czystym woreczku strunowym wymieszaj sól, pieprz, mąkę i paprykę. Dodaj do środka kawałki wątróbki i potrząsaj całością, aż wszystko będzie dobrze pokryte mieszanką. 

Reklama

Na patelni rozpuść masło. Wątróbkę kładź na gorący tłuszcz jedną warstwą, by mięso dobrze się usmażyło. Po zrumienieniu jednej strony, odwróć kawałki na drugą. Nie przesmażaj wątróbki, bo może stać się zbyt twarda i gumiasta. 

Cebulę pokrój na plasterki i wymieszaj ją z sumakiem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą. 

Na talerzu ułóż cebulę, a obok lub na niej – kawałki wątróbki po bałkańsku. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

W niedzielę zrobię ciasto Przyjemniaczek. Pomogą mi dzieci, jest bardzo proste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne