Reklama
Reklama

Danie, które smakuje wszystkim. Tortille z parówką i serem na kolację lub imprezę

W twoim domu nie może zabraknąć parówek na śniadanie? Możesz przygotować z nich także danie, które sprawdzi się na obiad, kolację lub imprezową przekąskę na ciepło. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w tortillę, zalać sosem pomidorowym i zapiec całość w piekarniku.

Parówki nie należą do produktów powszechnie uznawanych za zdrowe. Nic w tym dziwnego, ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chcesz dbać o to, co jesz, podczas zakupów zwróć uwagę na to, aby kupować produkty zawierające jedynie mięso i przyprawy. Unikaj tych z długim składem, konserwantami i barwnikami. Dobrej jakości parówki mogą być bazą do przygotowania smacznych dań. Warto zadbać o to, aby towarzyszyły im warzywa, przez co łatwiej skomponujesz pełnowartościowe potrawy. Jeśli masz ochotę na szybkie i smaczne danie, zrób tortille zapiekane z parówkami i serem.

Sprawdź także: Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często

Przepis na tortille z parówkami i serem 

Do przygotowania dania, będziesz potrzebować placków tortilli, możesz kupić je w sklepie, lub przygotować samodzielnie. 

Składniki:

  • 6 placków tortilli,
  • 250 g parówek,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • odrobina tłuszczu,
  • papryka słodka w proszku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 papryka czerwona,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • parmezan do posypania,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić tortille z parówką i serem?

Przygotuj farsz z parówkami. Z każdej z nich usuń otoczkę, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę umyj, obierz, a następnie posiekaj drobno. To samo zrób z czosnkiem. Umytą i osuszoną paprykę czerwoną pokrój, usuwając gniazdo nasienne.

Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj parówki. Dopraw papryką słodką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Podsmażaj kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj zawartość puszki pomidorów i zagotuj. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat, zamieszaj.

Teraz przygotuj sos. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Podsmaż ją w małym garnku. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat, bazylię, sól i pieprz. Zagotuj.

Każdy placek tortilli połóż na blacie, nałóż farsz, zostawiając około 1-2 centymetry od krawędzi. Zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie

Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala

Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne