Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często

To danie z jednej strony może stanowić dodatek, z drugiej - być główną pozycją w menu. Faszerowane ziemniaki po świdnicku są proste w przygotowaniu, można je serwować z dowolnym farszem. W mig znikają z talerzy.

Faszerowane ziemniaki po świdnicku to danie wykwintne, a zarazem bardzo proste. Przygotujesz je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Ziemniaki możesz zapiec z dowolnym farszem, np. mięsnym albo takim, jak do ruskich pierogów. Poniżej znajdziesz przepis na wariant pieczarkowy.

Faszerowane ziemniaki po świdnicku - lista składników

Do wykonania przepisu będziesz potrzebować:

  • 3 duże ziemniaki podobnej wielkości,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 nieduże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 g sera żółtego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • masło klarowane (do smażenia),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku).

Faszerowane ziemniaki po świdnicku - przepis

Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Podgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut – tak, by nie były surowe, ale nie stały się całkiem miękkie. Odcedź i odłóż do wystudzenia.

Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki obierz i pokrój w na plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Gdy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż nim odparuje nadmiar wody, a pieczarki się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ostudzone ziemniaki przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z każdej połówki środek – tak, by nie naruszyć brzegów. Ścianka ziemniaczanej „łódki” powinna mieć kilka milimetrów grubości. Z około połowy wydrążonych środków przygotuj purée (przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną). Resztę wykorzystaj do innego celu.

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach ser. Dodaj około połowę do pieczarkowego farszu. Połącz farsz z ziemniaczanym purée i oregano. Nałóż go „z górką” do ziemniaczanych „łódek”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około pół godziny. Podawaj z ulubionym sosem.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis

W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty

Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki