Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często

To danie z jednej strony może stanowić dodatek, z drugiej - być główną pozycją w menu. Faszerowane ziemniaki po świdnicku są proste w przygotowaniu, można je serwować z dowolnym farszem. W mig znikają z talerzy.

Faszerowane ziemniaki po świdnicku to danie wykwintne, a zarazem bardzo proste. Przygotujesz je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Ziemniaki możesz zapiec z dowolnym farszem, np. mięsnym albo takim, jak do ruskich pierogów. Poniżej znajdziesz przepis na wariant pieczarkowy.

Faszerowane ziemniaki po świdnicku - lista składników

Do wykonania przepisu będziesz potrzebować:

  • 3 duże ziemniaki podobnej wielkości,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 nieduże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 g sera żółtego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • masło klarowane (do smażenia),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku).

Reklama

Faszerowane ziemniaki po świdnicku - przepis

Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Podgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut – tak, by nie były surowe, ale nie stały się całkiem miękkie. Odcedź i odłóż do wystudzenia.

Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki obierz i pokrój w na plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Gdy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż nim odparuje nadmiar wody, a pieczarki się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ostudzone ziemniaki przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z każdej połówki środek – tak, by nie naruszyć brzegów. Ścianka ziemniaczanej „łódki” powinna mieć kilka milimetrów grubości. Z około połowy wydrążonych środków przygotuj purée (przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną). Resztę wykorzystaj do innego celu.

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach ser. Dodaj około połowę do pieczarkowego farszu. Połącz farsz z ziemniaczanym purée i oregano. Nałóż go „z górką” do ziemniaczanych „łódek”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około pół godziny. Podawaj z ulubionym sosem.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki