Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często
To danie z jednej strony może stanowić dodatek, z drugiej - być główną pozycją w menu. Faszerowane ziemniaki po świdnicku są proste w przygotowaniu, można je serwować z dowolnym farszem. W mig znikają z talerzy.
Faszerowane ziemniaki po świdnicku to danie wykwintne, a zarazem bardzo proste. Przygotujesz je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Ziemniaki możesz zapiec z dowolnym farszem, np. mięsnym albo takim, jak do ruskich pierogów. Poniżej znajdziesz przepis na wariant pieczarkowy.
Do wykonania przepisu będziesz potrzebować:
- 3 duże ziemniaki podobnej wielkości,
- 300 g pieczarek,
- 2 nieduże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 120 g sera żółtego,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- masło klarowane (do smażenia),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku).
Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Podgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut – tak, by nie były surowe, ale nie stały się całkiem miękkie. Odcedź i odłóż do wystudzenia.
Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki obierz i pokrój w na plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Gdy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż nim odparuje nadmiar wody, a pieczarki się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ostudzone ziemniaki przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z każdej połówki środek – tak, by nie naruszyć brzegów. Ścianka ziemniaczanej „łódki” powinna mieć kilka milimetrów grubości. Z około połowy wydrążonych środków przygotuj purée (przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną). Resztę wykorzystaj do innego celu.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach ser. Dodaj około połowę do pieczarkowego farszu. Połącz farsz z ziemniaczanym purée i oregano. Nałóż go „z górką” do ziemniaczanych „łódek”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około pół godziny. Podawaj z ulubionym sosem.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis
W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty
Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste