Danie na zdrowe serce i lepsze trawienie. Przepis na sałatkę grecką
Po świątecznym biesiadowaniu masz ochotę na lekki posiłek pełen warzyw? Przygotuj prostą i nie zwykle smaczną sałatkę grecką, która idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Możesz podać ją solo, lub z kawałkiem piersi z kurczaka, lub ryby. Takie danie to bomba błonnika witamin, minerałów, za którą twój organizm ci podziękuje.
Sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a w dodatku zawiera mnóstwo świeżych warzyw. Idealnie sprawdza się jako lekki lunch, dodatek do obiadu albo przekąska na letnie przyjęcie. Dzięki połączeniu soczystych pomidorów, chrupiących warzyw i słonej fety zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Warto dodać, że pomidory, cebula i oliwa z oliwek to składniki, które doskonale wspierają zdrowe układu sercowo-naczyniowego.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 2-3 dojrzałe pomidory,
- 1 ogórek świeży,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 garść czarnych oliwek (najlepiej greckich),
- ok. 150 g sera feta,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- świeże lub suszone oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Gotową sałatkę możesz podać z pieczywem, kawałkiem grillowanego mięsa lub ryby.
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Pomidory pokrój w większe cząstki lub kostkę. Ogórka obierz (opcjonalnie) i pokrój w plastry lub półplastry. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.
W dużej misce połącz wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj czarne oliwki - możesz je zostawić w całości lub przekroić na pół. Ser feta pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu sałatki lub delikatnie wymieszaj z warzywami, w zależności od preferencji.
Całość skrop oliwą z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Uważaj z solą - feta i oliwki są już dość słone.
Sałatka grecka najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu, podana z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysty kurczak po cygańsku. Pyszny obiad z naczynia żaroodpornego
Przysmak z kuchni babci. Sycący, aromatyczny, lekko ciągnący
Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki