Reklama
Reklama

Danie na zdrowe serce i lepsze trawienie. Przepis na sałatkę grecką

Po świątecznym biesiadowaniu masz ochotę na lekki posiłek pełen warzyw? Przygotuj prostą i nie zwykle smaczną sałatkę grecką, która idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Możesz podać ją solo, lub z kawałkiem piersi z kurczaka, lub ryby. Takie danie to bomba błonnika witamin, minerałów, za którą twój organizm ci podziękuje.

Sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a w dodatku zawiera mnóstwo świeżych warzyw. Idealnie sprawdza się jako lekki lunch, dodatek do obiadu albo przekąska na letnie przyjęcie. Dzięki połączeniu soczystych pomidorów, chrupiących warzyw i słonej fety zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Warto dodać, że pomidory, cebula i oliwa z oliwek to składniki, które doskonale wspierają zdrowe układu sercowo-naczyniowego. 

Sprawdź także: Sałatka na lunch, kolację, lub wizytę gości. Sekretem są chrupiące warzywa i jogurtowy sos

Reklama

Przepis na sałatkę grecką

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 2-3 dojrzałe pomidory, 
  • 1 ogórek świeży, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 mała czerwona cebula, 
  • 1 garść czarnych oliwek (najlepiej greckich), 
  • ok. 150 g sera feta, 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 
  • świeże lub suszone oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Gotową sałatkę możesz podać z pieczywem, kawałkiem grillowanego mięsa lub ryby. 

Jak zrobić sałatkę grecką? 

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Pomidory pokrój w większe cząstki lub kostkę. Ogórka obierz (opcjonalnie) i pokrój w plastry lub półplastry. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka. 

W dużej misce połącz wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj czarne oliwki - możesz je zostawić w całości lub przekroić na pół. Ser feta pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu sałatki lub delikatnie wymieszaj z warzywami, w zależności od preferencji. 

Całość skrop oliwą z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Uważaj z solą - feta i oliwki są już dość słone. 

Sałatka grecka najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu, podana z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Soczysty kurczak po cygańsku. Pyszny obiad z naczynia żaroodpornego

Przysmak z kuchni babci. Sycący, aromatyczny, lekko ciągnący

Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki