Reklama
Reklama

Dawny przepis na najlepsze naleśniki. Kiedyś robiono je w ten sposób

Choć przygotowanie naleśników wydaje się proste, to wcale nie musi takie być. Usmażone placki nie powinny być ani za grube, ani za cienkie. Nie może w nich być za dużo mąki ani grudek. Nie powinny być spalone, ale muszą być zarumienione. Wymogów jest sporo, ale z odpowiednią instrukcją wszystko się uda. Odkryj przepis na najlepsze naleśniki. Takie, jakie robiło się dawniej.

Sekret najlepszych naleśników

Naleśniki to popularne i bardzo proste danie. Każdy wie, że robi się je z mąki, jajek i mleka (opcjonalnie - wody). W praktyce jednak mało kto potrafi odtworzyć przepis na najlepsze naleśniki, jakie przed laty serwowały nasze babcie. Jeśli chcesz zbliżyć się do tego ideału, nowoczesną patelnię naleśnikową pokrytą teflonem zastąp klasyczną patelnią żeliwną. Nie używaj do smażenia gotowych mieszanek tłuszczów roślinnych - sięgnij po smalec i na chwilę zapomnij o liczeniu kalorii. 

Przepis na najlepsze naleśniki

Składniki:

  • około 250 g mąki pszennej 
  • 500 ml mleka (3,2%) 
  • 2 jajka (rozmiar M) 
  • szczypta soli 
  • smalec (do smażenia) 

Sposób wykonania:

Wbij jajka do mleka, dodaj szczyptę soli i wymieszaj energicznie trzepaczką. Możesz też użyć miksera (na niskich obrotach).  

Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj mąkę. Aby uniknąć powstawania grudek, możesz przesiewać ją przez sitko. Ilością mąki wyreguluj konsystencję ciasta. Powinno swobodnie spływać z łyżki, pozostawiając jednak cienką warstwę na jej powierzchni.

Odstaw ciasto na około pół godziny. W tym czasie mąka lepiej zwiąże się z płynnymi składnikami, dzięki czemu naleśniki będą bardziej elastyczne. Tuż przed smażeniem ponownie wymieszaj ciasto. 

Na mocno rozgrzanej patelni roztop niewielką ilość smalcu. Wlej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową przy patelni o średnicy około 25 cm) i rozprowadź je równomiernie. Smaż przez około 30-60 sekund. Kiedy naleśnik zacznie bez trudu odklejać się od powierzchni patelni, przewróć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez około pół minuty. Zdejmij z patelni i ułóż na odwróconym do góry dnem płaskim talerzu. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadania | dania główne | jaja