Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad
Zapiekanka z cukinią i łososiem to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w obiadowej zapiekance. Smaczna, soczysta ryba, porządna porcja sycących ziemniaków, kremowy sos z mascarpone i miętą, a do tego letnia, delikatna cukinia tworzą wykwintny posiłek jak z restauracji. Zrób na obiad dla całej rodziny.
Jeśli chcesz przygotować szybki i pożywny obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią i łososiem. Receptura nie wymaga gotowania ziemniaków, ani smażenia ryby, dzięki czemu przygotowanie pysznego posiłku nie zajmuje dużo czasu. Znajdziesz tu sporą porcję zdrowych tłuszczów pod postacią ryby i oliwy z oliwek bogatych w kwasy omega-3. Zwieńczeniem potrawy jest cukiniowy sos mascarpone, delikatny z orzeźwiającą nutą mięty.
Sprawdź także: Szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Smażone ziemniaki z cukinią
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 800 g ziemniaków,
- 250 g łososia wędzonego w plastrach,
- 150 g sera żółtego tartego,
- odrobina oliwy.
Farsz:
- 2 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła do podsmażenia,
- 100 g sera mascarpone,
- 50 g śmietanki 30 proc.,
- kilka listków mięty,
- sól i pieprz.
Ziemniaki obierz, podziel na pół i ugotuj al dente (wystarczy 10 minut). Kiedy ostygną, pokrój je w plasterki.
Cukinie umyj, pokrój w cienkie plasterki. Kilka z nich posól i odstaw, aby były na wierzch do dekoracji. Pozostałe pokrój jeszcze na pół, tworząc półplasterki.
Łososia podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj cukinię, duś całość przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodaj mascarpone i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną miętą. Zagotuj i zostaw.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie cały farsz i połowę porcji łososia w plastrach. Posyp serem tartym. Ułóż plasterki cukinii w całości i pozostałego łososia. Skrop oliwą.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu
Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata