Reklama
Reklama

Delikatna zapiekanka z cukinią i łososiem. Pomysł na pożywny obiad

​Zapiekanka z cukinią i łososiem to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w obiadowej zapiekance. Smaczna, soczysta ryba, porządna porcja sycących ziemniaków, kremowy sos z mascarpone i miętą, a do tego letnia, delikatna cukinia tworzą wykwintny posiłek jak z restauracji. Zrób na obiad dla całej rodziny.

Jeśli chcesz przygotować szybki i pożywny obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią i łososiem. Receptura nie wymaga gotowania ziemniaków, ani smażenia ryby, dzięki czemu przygotowanie pysznego posiłku nie zajmuje dużo czasu. Znajdziesz tu sporą porcję zdrowych tłuszczów pod postacią ryby i oliwy z oliwek bogatych w kwasy omega-3. Zwieńczeniem potrawy jest cukiniowy sos mascarpone, delikatny z orzeźwiającą nutą mięty. 

Sprawdź także: Szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Smażone ziemniaki z cukinią

Reklama

Przepis na zapiekankę z cukinią i łososiem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 800 g ziemniaków, 
  • 250 g łososia wędzonego w plastrach,
  • 150 g sera żółtego tartego, 
  • odrobina oliwy. 

Farsz: 

  • 2 średnie cukinie, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka masła do podsmażenia, 
  • 100 g sera mascarpone, 
  • 50 g śmietanki 30 proc., 
  • kilka listków mięty,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić zapiekankę z cukinią i łososiem? 

Ziemniaki obierz, podziel na pół i ugotuj al dente (wystarczy 10 minut). Kiedy ostygną, pokrój je w plasterki. 

Cukinie umyj, pokrój w cienkie plasterki. Kilka z nich posól i odstaw, aby były na wierzch do dekoracji. Pozostałe pokrój jeszcze na pół, tworząc półplasterki. 

Łososia podziel na mniejsze kawałki. 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj cukinię, duś całość przez kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodaj mascarpone i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną miętą. Zagotuj i zostaw. 

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie cały farsz i połowę porcji łososia w plastrach. Posyp serem tartym. Ułóż plasterki cukinii w całości i pozostałego łososia. Skrop oliwą. 

Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu

Marynuję z tajemniczymi dodatkami ukochane owoce naszych babć. Tak powstają najpyszniejsze polskie oliwki

Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki