Delikatne ciasto i słodkie bakalie. Ciasto Psotnik to gratka dla wszystkich łakomczuchów
Lato to czas, kiedy najczęściej przygotowuje się ciasta ze świeżymi, sezonowymi owocami. Jeżeli jednak jesteś fanem słodkich bakalii i brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w domowych wypiekach, przychodzimy z pomocą. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Psotnik. Jest pyszne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu.
Psotnik to ciekawe ciasto owocowe, bo przyrządzone wyłącznie z suszonych kawałków. Te wcześniej zostały namoczone w soku pomarańczowym, które potem też ląduje w deserze! Dzięki temu całość jest niezwykle wilgotna, kremowa i rozpływa się w ustach. Wypiek świetnie się sprawdzi do codziennej kawy czy herbaty, bo przygotujesz je niesamowicie prosto i szybko. Z powodzeniem jednak może być też serwowane na bardziej szczytne okazje, czy nawet na święta. Jeśli chcesz, poeksperymentuj nieco z bakaliami czy kawałkami czekolady. Rezultat będzie wyśmienity.
Sprawdź także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj keksówkę, w której będziesz piekł Psotnika.
Składniki:
- 200 g + 1 łyżka mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 2 jajka,
- 200 g suszonych owoców: wiśni, moreli, ananasa, rodzynek, moreli,
- 120 g masła,
- 100 ml oleju,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Posiekane suszone owoce wsyp do miski i zalej sokiem pomarańczowym. Pozostaw na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i kremowej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż wanilię, a na koniec powoli wlewaj olej, cały czas mieszając.
Z namoczonych owoców odcedź sok pomarańczowy. Następnie wsyp łyżkę mąki i dobrze ją wmieszaj. Do mieszanki maślano-jajecznej dodawaj partiami owoce, odlany wcześniej sok i mąkę. Mieszaj szpatułką do połączenia.
Przenieś ciasto do formy keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto Psotnik wyjmij z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj do herbaty lub kawy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste