Reklama
Reklama

Delikatne ciasto i słodkie bakalie. Ciasto Psotnik to gratka dla wszystkich łakomczuchów

Lato to czas, kiedy najczęściej przygotowuje się ciasta ze świeżymi, sezonowymi owocami. Jeżeli jednak jesteś fanem słodkich bakalii i brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w domowych wypiekach, przychodzimy z pomocą. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Psotnik. Jest pyszne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu.

Psotnik to ciekawe ciasto owocowe, bo przyrządzone wyłącznie z suszonych kawałków. Te wcześniej zostały namoczone w soku pomarańczowym, które potem też ląduje w deserze! Dzięki temu całość jest niezwykle wilgotna, kremowa i rozpływa się w ustach. Wypiek świetnie się sprawdzi do codziennej kawy czy herbaty, bo przygotujesz je niesamowicie prosto i szybko. Z powodzeniem jednak może być też serwowane na bardziej szczytne okazje, czy nawet na święta. Jeśli chcesz, poeksperymentuj nieco z bakaliami czy kawałkami czekolady. Rezultat będzie wyśmienity.

Sprawdź także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę

Przepis na ciasto Psotnik 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj keksówkę, w której będziesz piekł Psotnika. 

Składniki:

  • 200 g + 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 200 g suszonych owoców: wiśni, moreli, ananasa, rodzynek, moreli, 
  • 120 g masła, 
  • 100 ml oleju, 
  • 100 ml soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Jak zrobić ciasto Psotnik? 

Posiekane suszone owoce wsyp do miski i zalej sokiem pomarańczowym. Pozostaw na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i kremowej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż wanilię, a na koniec powoli wlewaj olej, cały czas mieszając. 

Z namoczonych owoców odcedź sok pomarańczowy. Następnie wsyp łyżkę mąki i dobrze ją wmieszaj. Do mieszanki maślano-jajecznej dodawaj partiami owoce, odlany wcześniej sok i mąkę. Mieszaj szpatułką do połączenia. 

Przenieś ciasto do formy keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. 

Ciasto Psotnik wyjmij z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj do herbaty lub kawy. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta