Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy
Ciasto Styropian to połączenie lekkiej piankowej masy oraz ciasta kruchego. Idealne dla miłośników subtelnych deserów. W przekroju wygląda jak kostka styropianu, stąd też jego nazwa. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kruche placki zmiękną od wilgotnej masy, a całość stanie się idealnie lekka.
Gdy zaserwowałam to ciasto na imieninach męża, większość osób wzięła dokładkę. Wcale mnie to nie dziwi, bo Styropian jest niezwykle delikatny, a jego subtelny smak idealnie pasuje do kawy i herbaty. Uwielbiam to zestawienie miodu, śmietany, serka śmietankowego i smaku ananasa.
- 3 łyżki miodu,
- 460 g mąki pszennej,
- 15 g cukru,
- 150 g margaryny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka amoniaku,
- 1 łyżka cukru brązowego.
Masa:
- 500 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia),
- 80 g cukru pudru,
- 200 ml soku ananasowego,
- 200 g śmietanki 36%.
W rondelku roztop miód i margarynę, odstaw do wystudzenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę i amoniak. Dodaj jajko, śmietanę oraz wystudzoną mieszankę miodu i margaryny. Zagnieć kruche ciasto, podziel je na 2 równe części. Rozwałkuj każdy kawałek na prostokątny placek, jeden z nich posyp brązowym cukrem i upiecz oddzielnie w 190°C przez ok. 20 minut. Ostudź.
Śmietankę 36% ubij na sztywną pianę. Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem ananasowym. Delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietanką.
Na pierwszy blat kruchego ciasta wyłóż całą masę serowo–śmietankową. Przykryj drugim blatem ciasta z cukrem brązowym i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i ciasto zmiękło.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem
Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę
Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę