Reklama
Reklama

Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy

Ciasto Styropian to połączenie lekkiej piankowej masy oraz ciasta kruchego. Idealne dla miłośników subtelnych deserów. W przekroju wygląda jak kostka styropianu, stąd też jego nazwa. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kruche placki zmiękną od wilgotnej masy, a całość stanie się idealnie lekka.

Gdy zaserwowałam to ciasto na imieninach męża, większość osób wzięła dokładkę. Wcale mnie to nie dziwi, bo Styropian jest niezwykle delikatny, a jego subtelny smak idealnie pasuje do kawy i herbaty. Uwielbiam to zestawienie miodu, śmietany, serka śmietankowego i smaku ananasa.

Ciasto Styropian - lista składników

  • 3 łyżki miodu, 
  • 460 g mąki pszennej,  
  • 15 g cukru,  
  • 150 g margaryny, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku, 
  • 1 łyżka cukru brązowego. 

Masa: 

  • 500 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia), 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 200 ml soku ananasowego, 
  • 200 g śmietanki 36%. 

Ciasto Styropian - jak je zrobić?

W rondelku roztop miód i margarynę, odstaw do wystudzenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę i amoniak. Dodaj jajko, śmietanę oraz wystudzoną mieszankę miodu i margaryny. Zagnieć kruche ciasto, podziel je na 2 równe części. Rozwałkuj każdy kawałek na prostokątny placek, jeden z nich posyp brązowym cukrem i upiecz oddzielnie w 190°C przez ok. 20 minut. Ostudź. 

Reklama

Śmietankę 36% ubij na sztywną pianę. Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem ananasowym. Delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietanką. 

Na pierwszy blat kruchego ciasta wyłóż całą masę serowo–śmietankową. Przykryj drugim blatem ciasta z cukrem brązowym i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i ciasto zmiękło. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem

Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę

Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery