Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet
W twojej kuchennej szafce od dłuższego czasu zalega soczewica i kasza jaglana, a ty nie masz pomysłu, jak je wykorzystać? Przychodzimy z pomocą. Ciekawym i bardzo smacznym daniem, które z łatwością odtworzysz, jest pasztet z kaszy jaglanej. Możesz jeść go z pieczywem, lub podać jako przystawkę na imprezie. Jest sycący, smaczny i bardzo zdrowy.
Pasztet z kaszy jaglanej to dowód na to, że nie musi być w nim mięsa, aby był sycący, aromatyczny i pożywny. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko dymny posmak wędzonej papryki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Ma sporo białka i błonnika, dzięki zawartości soczewice i kaszy jaglanej. Koniecznie dodaj do niego cebulę, czosnek, pieczarki, oraz kompozycję przypraw, będzie smakował znakomicie.
Sprawdź także: Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g soczewicy,
- 120 g kaszy jaglanej,
- 150 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
- 2 liście laurowe,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka koncentratu pomidorowego.
Gotowy pasztet możesz podawać solo lub zaserwować go z ulubionym pieczywem.
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinna być miękka i sypka.
Soczewicę ugotuj w osobnym garnku do miękkości, a następnie odcedź.
Cebulę i czosnek posiekaj. Tak samo zrób z pieczarkami.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, dodaj liście laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Odstaw na talerz. Na tej samej patelni smaż pieczarki na dużym ogniu aż odparują wodę i nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek. Usuń liście laurowe.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze chwilę, mieszając.
W dużej misce połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną oraz zawartość patelni. Dodaj musztardę dijon, paprykę wędzoną i sos sojowy. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładką, zwartą masę.
Dopraw masę solą, pieprzem oraz majerankiem. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch i przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 60 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch się zarumieni i stanie się lekko chrupiący.
Odstaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki, dzięki czemu nabierze idealnej konsystencji.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne
To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą
W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie