Reklama
Reklama

Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet

W twojej kuchennej szafce od dłuższego czasu zalega soczewica i kasza jaglana, a ty nie masz pomysłu, jak je wykorzystać? Przychodzimy z pomocą. Ciekawym i bardzo smacznym daniem, które z łatwością odtworzysz, jest pasztet z kaszy jaglanej. Możesz jeść go z pieczywem, lub podać jako przystawkę na imprezie. Jest sycący, smaczny i bardzo zdrowy.

Pasztet z kaszy jaglanej to dowód na to, że nie musi być w nim mięsa, aby był sycący, aromatyczny i pożywny. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko dymny posmak wędzonej papryki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Ma sporo białka i błonnika, dzięki zawartości soczewice i kaszy jaglanej. Koniecznie dodaj do niego cebulę, czosnek, pieczarki, oraz kompozycję przypraw, będzie smakował znakomicie. 

Sprawdź także: Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki 

Reklama

Przepis na pasztet z kaszy jaglanej

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 200 g soczewicy, 
  • 120 g kaszy jaglanej, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • olej do smażenia, 
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, 
  • 2 liście laurowe, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego.

Gotowy pasztet możesz podawać solo lub zaserwować go z ulubionym pieczywem. 

Jak zrobić pasztet z kaszy jaglanej?

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinna być miękka i sypka. 

Soczewicę ugotuj w osobnym garnku do miękkości, a następnie odcedź. 

Cebulę i czosnek posiekaj. Tak samo zrób z pieczarkami. 

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, dodaj liście laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Odstaw na talerz. Na tej samej patelni smaż pieczarki na dużym ogniu aż odparują wodę i nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek. Usuń liście laurowe.  

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze chwilę, mieszając. 

W dużej misce połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną oraz zawartość patelni. Dodaj musztardę dijon, paprykę wędzoną i sos sojowy. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładką, zwartą masę. 

Dopraw masę solą, pieprzem oraz majerankiem. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch i przykryj folią aluminiową. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 60 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch się zarumieni i stanie się lekko chrupiący. 

Odstaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż na noc do lodówki, dzięki czemu nabierze idealnej konsystencji.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne

To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą

W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pasztety | dania wegetariańskie